Η σημασία της έρευνας για την προσωπικότητα του ατόμου

53741191_335795403724966_3452217106760728576_n

Κάθε άνθρωπος έχει μια προσωπικότητα, η οποία φυσικά μεταβάλλεται με τον καιρό. Αυτή η προσωπικότητα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων – από το στενό περιβάλλον της οικογένειας και το σχολείο μέχρι πληροφορίες και παραστάσεις που το άτομο έχει ερευνήσει από μόνο του, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή μιας εγκυκλοπαίδειας. Αυτοί οι τελευταίοι παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την προσωπικότητα του ατόμου καθώς καθορίζουν πράγματα όπως πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, την κοσμοθεωρία του κλπ. Βέβαια το άτομο μπορεί αυτές τις πεποιθήσεις να τις έχει ασυνείδητα από το περιβάλλον του, όμως πολλές φορές είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Σε ένα -όσο γίνεται- δημοκρατικό καθεστώς, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις δικές του απόψεις και τα δικά του πιστεύω. Όμως είναι ωφέλιμο να εξετάζει πολλές πηγές από διάφορες πλευρές για να τα σχηματίσει. O άνθρωπος που δεν ερευνά μένει στάσιμος και συντηρητικός στις απόψεις του – και κάποιες φορές ακόμα και φανατισμένος, ενώ αυτός που ερευνά συστηματικά συνήθως είναι πιο ανοιχτόμυαλος και προοδευτικός.

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μια άποψη ή ιδεολογία είναι πιο σωστή από την άλλη ή «άγια». Η έρευνα μπορεί να είναι ατελείωτη χωρίς να είναι κάποιος σίγουρος που θα κατασταλάξει – ο Σωκράτης έλεγε «Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα». Επίσης ο Charles Bukowski έχει πει «Το πρόβλημα είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση». Όμως, ακόμα κι αν δεν κατασταλάξεις κάπου, όταν έχεις ερευνήσει θα έχεις μια πιο σφαιρική άποψη για τα πράγματα. Ακόμα και στο χώρο της θρησκείας, ενθαρρύνεται η έρευνα («Ερευνάτε τας γραφάς», «Πίστευε και μη, ερεύνα» – η τελευταία φράση με κόμμα) ώστε και ο πιστός να είναι συνειδητοποιημένος ως προς το τι πιστεύει. Υπάρχουν τόσο άθεοι/αγνωστικιστές όσο και πιστοί οι οποίοι έχουν κάνει εκτενή έρευνα, όπως φυσικά και αυτοί που δεν το έχουν πολυψάξει και έχουν δεχτεί τις ιδέες τους πιο παθητικά.

Τώρα στην εποχή της πληροφορίας και του internet, δεν υπάρχει «δικαιολογία» ότι δεν ξέρει κανείς πού να ψάξει – αν και πάντα πρέπει να προσέχει κάποιος την εγκυρότητα των πηγών και τις περιπτώσεις προπαγάνδας. Ειδικά αν γνωρίζει κανείς καλά Αγγλικά μπορεί να βρει πληροφορίες για το οτιδήποτε. Φυσικά βοηθάει και η συζήτηση με άλλα άτομα που ψάχνονται, είτε από κοντά είτε σε κάποιο forum στο internet. Υπάρχουν άνθρωποι που αρχικά πίστευαν κάτι -συνήθως από τους γονείς τους- και μετά από έρευνα και συζήτηση άλλαξαν απόψεις, ή τουλάχιστον κατάλαβαν και την άλλη πλευρά. Αν οι άνθρωποι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο να ψάξουν διάφορα πράγματα, πολύ πιθανό ο κόσμος να ήταν καλύτερος με λιγότερους φανατισμούς. Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα εγκλημάτων λόγω των διάφορων φανατισμών. Σίγουρα πολλές φορές είναι και λόγω συμφερόντων, αλλά συχνά είναι και θέμα άγνοιας και προκατάληψης. Το σχολείο από μόνο του δεν φτάνει ώστε ο άνθρωπος να έχει μια καλοσχηματισμένη ιδέα για τα πράγματα, όσο και να βελτιωθεί η παιδεία. Θα πρέπει όπως είπαμε και παραπάνω να ψάξει από μόνος του, και αυτή η αναζήτηση δεν έχει τέλος – όσο ζούμε μαθαίνουμε. Και σίγουρα αλλάζουμε. Ο Κομφούκιος είχε πει «Μόνο οι πολύ σοφοί και οι πολύ ανόητοι δεν αλλάζουν».

Spiros Katsas (@Azargled)

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: