Extremis Malis Extrema Remedia

b37fe199089cb48fdc3aeed68e1cc044

Η αφήγηση ξεκινά in medias res, όπως με κάθε ιστορία που σέβεται τον εαυτό της. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία μετα-αποκαλυπτική όπερα!

Ήταν ξημερώματα. Το εκνευριστικό εμβατήριο του εγερτηρίου από τα μεγάφωνα της πόλης έκανε αισθητή την έναρξη μιας ακόμη νέας μέρας. Μιας κατά τα άλλα άνοστης, άοσμης και αποστειρωμένης –κυριολεκτικά και μεταφορικά– από την ακτινοβολία ημέρας στη διάρκεια της οποίας δεν προβλεπόταν να άλλαζε οτιδήποτε στην ερεβώδη ζωή των εναπομεινάντων κατοίκων της πόλης αυτής.

Η ένδειξη του ημερολογίου πάνω στο γραφείο υπενθύμιζε το έτος 1. Όχι. Δεν είχε πάθει κάτι η συσκευή. Μετά τον πυρηνικό όλεθρο, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα που είχε ανέβει στην εξουσία κατήργησε την παλαιά κοινή χρονολόγηση.

Μόλις είχε ξυπνήσει και κάθισε λίγη ώρα στο κρεβάτι της, ατενίζοντας τις δέσμες του λιγοστού φωτός που προσπαθούσαν να μπουν στο διαμέρισμα. Σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς την κουζίνα για να φτιάξει λίγο καφέ. Είχε την πολυτέλεια να βρίσκει ακόμη τις πρώτες ύλες για πράγματα που ο περισσότερος κόσμος έπαψε να βλέπει και να γεύεται. Σχεδόν απερίγραπτο να χάνει κανείς σε μια στιγμή όλα εκείνα που θεωρούσε δεδομένα δευτερόλεπτα πριν. Ο άνθρωπος όμως αποτελεί το πιο ευπροσάρμοστο ον. Οφείλει και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση, ή μήπως όχι;

Τελειώνοντας το ρόφημά της, ξεκίνησε την προετοιμασία. Σήμερα ήταν η Ημέρα. Μια ημέρα με πολλούς συμβολισμούς. Θα έβγαινε έξω να πάρει λίγο «καθαρό» αέρα όπως συνήθιζε να κάνει κάθε Δευτέρα εδώ και ένα χρόνο. Άλλωστε ήταν πολυτέλεια το να βγει κανείς από το σπίτι. Το Μηνιαίο Περιοριστικό Επίπεδο Δόσης ακτινοβολίας υποβάθρου είχε θεσπιστεί από το Κόμμα με τρόπο τέτοιον ώστε να διευκολύνει τον εγκλεισμό του πληθυσμού μέσα στα καταλύματα. Σε ακραίους καιρούς πρέπει να λαμβάνονται και ακραία μέτρα. Ο κατ’ οίκον περιορισμός λοιπόν με πρόφαση την ασφάλεια των πολιτών ήταν ένα από αυτά. Δεν υπάρχει άλλωστε καλύτερη συγκάλυψη των ενεργειών ενός αυταρχικού καθεστώτος από την παρουσίαση αυτών ως ωφέλιμες για τον λαό.

Πήγε προς το υπνοδωμάτιο και άνοιξε το συρτάρι με τον εξοπλισμό. Έκανε μία ένεση Πρωσικού Μπλε για να εκτεθεί στον πυρηνικό αέρα και καθάρισε αμέσως το σημείο στο χέρι της. Είχε κάνει ένα μικρό τατουάζ εκεί για να θυμάται πού δεν ένιωθε πόνο. Το σώμα της μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με ωρολογιακή βόμβα. Της έμενε λίγος καιρός ζωής ακόμη. Το σύνδρομο οξείας ακτινοβόλησης είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος των ζωτικών ιστών των οργάνων της και έτσι περίμενε στωικά τον θάνατο. Έναν θάνατο μάλλον λυτρωτικό, ζυγίζοντας τα γεγονότα της ζωής της. Μόνο που σήμερα είχε και κάτι ακόμη να διατρέχει τη σκέψη της.

Ντύθηκε με άνετα ρούχα που να επιτρέπουν την καλή κίνηση του σώματός της και κλείνοντας την ντουλάπα έριξε μια γρήγορη ματιά στην προθήκη. Παράσημο του Τάγματος Ευποιίας, μετάλλιο διακεκριμένων υπηρεσιών προς την Ελλάδα, μετάλλιο υπηρεσιών πυρηνικής αποτροπής (τι ειρωνεία!) του Ο.Η.Ε. Αναμνηστικά μιας ζωής που θαρρείς ότι ξέφτισαν όπως ξεφτίζει το σώμα της μέρα τη μέρα.

Γέμισε μια βαλίτσα με το McMillan, τον τελευταίο πιστό της σύντροφο και λίγες σφαίρες. Δεν είχε χάσει ποτέ τον στόχο της άλλωστε. Βγήκε από το διαμέρισμα και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα. Το μετρό ήταν από τα λίγα πράγματα που το Κόμμα έθεσε σε λειτουργία σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφή.

Σήμερα ήταν η Ημέρα.

Μια μέρα που τη σχεδίαζε καιρό μα όλο και ανέβαλε. Ήταν η τελευταία περίοδος της ζωής της που θα μπορούσε να συνεργαστεί το σώμα της, οπότε ήθελε να προλάβει.

Σήμερα το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα γιόρταζε τον ένα χρόνο του στην εξουσία. Μια γιορτή που μόνο παράφρονες μπορούσαν να πανηγυρίσουν. Σήμερα ο Ηγέτης θα υποδεχόταν άλλους αρχηγούς κρατών μπροστά από το παλιό κοινοβούλιο, οπότε θα είχε αρκετό χρόνο και προπάντων καθαρό πεδίο για τη βολή της. Είχε αφιερώσει όλη της τη ζωή σε αυτό το κράτος και επιθυμούσε να κλείσει τον κύκλο της με μία τελευταία πράξη προσφοράς. Ο υπέρτατος σκοπός. Για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από αυτό το σκοτάδι, όπως συνήθιζε να λέει.

Τα είχε σχεδιάσει όλα με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Θα έθετε εκτός τον στόχο και θα κινούνταν μετά προς το συμβάν. Δεν υπάρχει καλύτερος αντιπερισπασμός από το προφανές. Κανείς δεν θα την καταλάβαινε. Είχε επιλέξει εδώ και καιρό το σημείο από το οποίο θα έκανε πράξη το κύκνειο άσμα της ζωής της. Κατευθύνθηκε από την πλατεία προς ένα κτήριο της οδού Καραγεώργη Σερβίας, όπου και ανέβηκε στην οροφή του. Έστησε τον οπλισμό της και ξόδεψε λίγα λεπτά μέχρι να αισθανθεί βολικά στη θέση σκόπευσης.

Η ώρα είχε φτάσει. Οι αρχηγοί κατέβαιναν από τα αυτοκίνητα καθώς προχωρούσαν ώστε να χαιρετήσουν τον Ηγέτη. Δύο γιγαντιαία πορφυρά λάβαρα εκτείνονταν από την κορυφή του κτηρίου μέχρι το δάπεδο και ανέγραφαν τη φράση «Ας με μισούν αρκεί να με φοβούνται». Μία σκέψη του Καλιγούλα που ακολούθησαν και έκαναν βίωμα όλοι οι μεταγενέστεροι βιαστές της ανθρώπινης ιστορίας.

Έφερε εμπρός το κεφάλι της και κοίταξε μέσα από τη διόπτρα. Ο στόχος είχε αναγνωρισθεί και ήταν έτοιμη να πατήσει την σκανδάλη. Ήξερε ότι η παρεχόμενη ισχύς που θα διοχετευόταν, θα τον σύνθλιβε.

Η κόρη του ματιού της διαστάλθηκε λες και θα χώραγε εκείνη τη στιγμή όλον τον κόσμο. Κράτησε την αναπνοή της για λίγο και ξεφύσησε σαν να την περίμενε η λύτρωση. Ήταν έτοιμη να γράψει τον επίλογο.

Τα δάκτυλά της πάγωσαν όμως.

Ήταν άλλωστε ο γιός της.

Βασίλης Χατωνίδης

Tagged: , ,

One thought on “Extremis Malis Extrema Remedia

  1. Gia 31 Ιουλίου, 2017 στο 17:39

    Respect respect respect!!!!!!!!! Θα ευχόμουν να μη γνώριζα προσωπικά τον συγγραφέα του κειμένου, για να μπορώ να νιώσω την έξαψη της χαράς του να ψάξω και να βρω περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγγραφική ζωή του…..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: