House of Cards – Season 3. Η ενθρόνιση

_DSC3350.NEF

Η τρίτη σεζόν του House of Cards, εάν και προβλεπόμενη – μιας και ο Frank Underwood έχει ορκιστεί ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – ενθρονίζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του έπειτα από ένα ωσάν Watergate σκάνδαλο στην δεύτερη σεζόν, προσπαθεί να νομιμοποιήσει την εξουσία του από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του. Η εξουσία για τον Frank Underwood που επιτέλους επήλθε θα ενθρονιστεί με εμπόδια, μιας και ο νούμερο ένα δαιμόνιος σύμβουλος του Doug Stamper αναρρώνει από έναν προηγούμενο σοβαρό τραυματισμό και έτσι στη θέση του Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου επιστρέφει ο μέχρι πρότινος σύμβουλος Remy Danton, έχοντας ως πειθήνιο όργανό του έναν Αντιπρόεδρο που μας είχε παρουσιαστεί στην πρώτη σεζόν – τον αφελή Donald Blythe ώστε να κατέχει το αξίωμα θεσμικά και χωρίς προβλήματα κάτι όπως ο δικός μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Seth Grayson, ο οποίος αν και πιστός του ζεύγους Underwood ακολουθεί τις εξελίξεις που συμβαίνουν στον χώρο του Λευκού Οίκου.

Η σειρά εδώ επικεντρώνεται στο αξίωμα των δημοκρατικών και στην πολυπόθητη σχέση του ζεύγους Underwood θέτοντας το αφήγημα σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η πολιτική βούληση και εξουσία του νυν προέδρου, το δεύτερο επίπεδο είναι η εσωτερική διαμάχη στους Δημοκρατικούς για το Προεδρικό χρίσμα των επόμενων εκλογών και το τρίτο επίπεδο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Εξωτερική πολιτική του εκάστοτε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

1425123909743-cached

Ως εκ τούτου, για να διασφαλίσει την ενθρόνισή του, ο Frank Underwood αναθέτει στο επιτελείο του ένα εξωπραγματικό πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης το AmWorks (i.e. America Works), ένα σχέδιο για την εξάλειψη της ανεργίας ώστε  να παρουσιαστεί ως πολιτική επιτυχία του καινούργιου προέδρου. Την ίδια στιγμή ενώ το έδαφος προετοιμάζεται για το χρίσμα υποψηφιότητας στις επόμενες προεδρικές εκλογές η σύζυγος και έτερον ήμισυ του προέδρου First Lady Claire Underwood, προετοιμάζεται για την ανάληψη θέσεως ως Μόνιμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη – θέση κρίσεως και με πολλούς συμβολισμούς.

Αν και ο ίδιος ο Frank Underwood αρνείται την κάθε ανάμιξη του σε ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητα στα παρασκήνια του Καπιτολίου η ηγεσία των Δημοκρατικών θέλει να διασφαλίσει την υποψηφιότητα ενός άλλου πολιτικού. Σε αντιδιαστολή, η Jackie Sharp, νομοθετικός νους στην καθαίρεση του πρώην προέδρου ζητάει την αντιπροεδρία σε περίπτωση που βάλει υποψηφιότητα ο Frank Underwood. Εν προκειμένω, αυτό αποδεικνύεται σε κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου μιας και η ίδια η Jackie Sharp ενορχηστρώνετε ως πιθανή υποψήφια ώστε να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη υποψήφια μέχρι πρότινος Γενική Εισαγγελέα Heather Dunnbar η οποία και αυτή ζητάει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Είναι εμφανές πως εδώ οι συγγραφείς ήθελαν να συνδέσουν την υποψηφιότητα μιας γυναίκας με την Hillary Clinton.

hoc_key_013_h.jpg

Στη σειρά εισέρχεται μάλλον με ένα μη ρεαλιστικό σενάριο και η εξωτερική πολιτική και πιο συγκεκριμένα η αντιπαράθεση των δυο παγκόσμιων πόλων ΗΠΑ και Ρωσίας. Τα ηνία της τελευταίας την προσωποποιεί επιτυχημένα ο ‘Τσάρος’ Viktor Petrov, ένα μείγμα χαρακτήρων Putin και Yeltsin μιας και ο ανδρισμός και ο αυταρχισμός συνδυάζεται όμορφα με την καλοπέραση και την κατάχρηση. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς του House of Cards μάλλον αποτυχημένα προσπαθούν να εισάγουν την λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα που φυσικά επηρεάζει και την Claire Underwood ως Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Το σχέδιο φυσικά δεν πετυχαίνει ως απόρροια της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διαμάχης και ο Petrov καταφέρνει μάλλον ανένδοξα να καθαιρέσει την Claire Underwood από Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και το γυαλί ραγίζει στην συνομωσιολογική εξουσία του ζεύγους Underwood. Σε αυτό το σημείο είναι φρόνιμο να επισημανθεί πως η σειρά παρουσιάζει την επίλυση του Παλαιστινιακού στα πλαίσια αντιπροσώπων-πρέσβεων στον ΟΗΕ με ταυτόχρονη ανάμιξη της Ρωσίας. Τούτο όχι μόνο δεν ισχύει στους διαδρόμους της διπλωματίας στα κεντρικά των Η.Ε στην ΝΥ αλλά θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την Διπλωματική Ιστορία να αναμιγνυώταν η Ρωσία στο Παλαιστινιακό.

Προς το τέλος της τρίτης σεζόν, ο θεατής βλέπει την συνομωσιολωγική αυτοκρατορία των Underwoods να καταρρέει εκ των έσω μιας και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κατάφερε να αναγκάσει σε ταπείνωση τον Frank Underwood ως προς τις παραχωρήσεις των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, εκ των οποίων η μία αφορά την απομάκρυσή της Claire Underwood από πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό παιδίο, λόγω ξαφνικών ισχνών καιρικών φαινομένων (πχ Τυφώνας Catrina), ο Underwood δεν καταφέρει εν τέλει να χρηματοδοτήσει το πολυπόθητο AmWorks και έτσι καταρρέει η κάθε του ελπίδα ως προς την εκ νέου υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Τέλος, με το πολιτικό πισομαχάιρωμα της Jacquie Sharp, η τελευταία δίνει το χρίσμα στην Δημοκρατική αντίπαλο του Underwood Heather Dunbar και ο επίλογος γράφεται με την φυγή της Claire από τον Λευκό Οίκο προς άγνωστη κατεύθυνση και την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του Λευκού Οίκου Remy Danton.

house_of_cards_season_3_cast

Η λύτρωση προς την ανόρθωση επέρχεται εν τέλει από τον πρώην Διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του Underwood τον D.Stamper, ο οποίος έπειτα από πλήρη ανάρρωση επιστρέφει για να αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου. Οι συμπαθούντες του σνομωσιολογικού έργου του Underwood δεν μπορούν να νιώθουν απλά ηδονή με την σκηνή της επανατοποθέτησης του Stamper μιας και ο ίδιος είχε αφήσει ένα μεγάλο κενό στα σχέδια των Underwood. Εν τέλει, η τέταρτη σεζόν αναμένεται η ανόρθωση υπό διαχείριση που θα επιφέρει την de facto κατάληψη της εξουσίας.

house-of-cards

Παρομοιώσεις με την Πολιτική Σκηνή

Viktor Petrov – Φυσικά ποιος άλλος από τον Vladimir Putin. Οι συγγραφείς διάλεξαν ίσως και εσκεμμένα τα αρχικά V P σε αντιδιαστολή με τον νυν πρόεδρο της Ρωσίας.

Jackie Sharp – Όλγα Κεφαλογιάννη. Η φιλόδοξη πολιτικός αν και έχει τις πολιτικές ικανότητες να συμμορφώνει τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, δεν απηχεί τόσο ώστε να πάρει το επόμενο πολιτικό ρίσκο προς την κάθοδο για την εξουσία. Ο παραλληλισμός γίνεται και για λόγους ομορφιάς και σαγήνης.

Seth Grayson – Σακελαρίδης. Ο μέχρι πρότινος στενός σύμβουλος του Τσίπρα από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εως και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.

Claire Underwood – Πολλοί θα ήθελαν να την παρομοιάσουν με την Hillary Clinton αν και αυτό θα ήταν ατυχές για πολλούς και διάφορους λόγους. Αν ψάξουμε στην Ελληνική πολιτική σκηνή ίσως η καλύτερη προσωποποίηση θα ήτο η Ντόρα Μπακογιάννη.

Leon Marc

 

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: