Facebook είχε και ο Θεός

f_icon-svg

Η εποχή της ‘’αγιότητας’’ του facebook αποτελεί επίσημα παρελθόν. Αυτό πιστοποιούν οι πρόσφατες μελέτες των διάσημων ιδρυμάτων και των ερευνητικών ομάδων που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την πολύπλοκη δομή της δημοφιλούς ιστοσελίδας αναδεικνύοντας έτσι τις παγίδες και τους κινδύνους που υποκρύπτονται δολίως από τους ανυποψίαστους χρήστες.

Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε όλο και περισσότερο μαρτυρίες γνωστών μας που έκοψαν ‘’μαχαίρι’’ τη χρήση και ‘’αναγεννήθηκαν’’ υγιείς και ελπιδοφόροι ενώ άλλοι συνειδητοποίησαν τις βλαβερές συνέπειες αυτής της κακής συνήθειας και θέλουν να τη σταματήσουν, ευχόμενοι να μην την είχαν αρχίσει ποτέ (κάτι σαν το κάπνισμα). Η κριτική αυτή, παρότι βάσιμη, έχει εξελιχθεί σε κριτική-μόδα με τους ‘’ευσυνείδητους’’ συνανθρώπους μας να μιλούν για αντικοινωνική συμπεριφορά, εσωστρέφεια, κατάθλιψη, αλλοίωση της προσωπικότητας και πολλές ακόμα κλισέ-πλην ακριβείς περιγραφές των επιπτώσεων της χρήσης του facebook.

Η άποψη αυτή είναι απλή, υποκριτική και σκοπό δεν έχει να αναλύσει σοβαρά το πρόβλημα αλλά να το ξεπεράσει δημιουργώντας κακότεχνα ‘’νικητές’’ και ‘’θύματα’’ μιας ‘’απρόβλεπτης’’ συμφοράς στην καθ’ όλα εύρυθμή κοινωνία μας. Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μέρα το facebook  για δουλεία, επικοινωνία, ψυχαγωγία, και διασκέδαση ενώ πλέον μεγαλώνουν γενιές παιδιών που εξοικειώνονται με τη χρήση του από πολύ μικρή ηλικία. Είναι κάτι που το έχουμε φτιάξει εμείς και το χρησιμοποιούμε μαζικά. Συνεπώς, το να θεωρούμε τo facebook κακό και την αποσύνδεση όλων των λογαριασμών πράξη ζωτικής σημασίας, τη στιγμή που το χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο.

Είναι γεγονός ότι καθημερινά γνωρίζουμε ανθρώπους ‘’καμένους’’ από το facebook. Πραγματικά zombie που μόλις βγουν από αυτό το κλειστό σύστημα αδυνατούν να επικοινωνήσουν σε φυσικό τετ-α-τετ με τους υπολοίπους. Δεν νομίζω ότι ποτέ άλλοτε θα έφερνες κάποιον σε σύγχυση και γλωσσικό blackout απλά χαιρετώντας τον στη στάση του λεωφορείου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος το facebook για να αδρανοποιήσει τη ζωτικότητά του και να μετατραπεί σε συναισθηματικά και επικοινωνιακά ανάπηρο άτομο. Με οποιοδήποτε πράγμα καταπιαστείς άπληστα και με εγωιστικά κριτήρια το ίδιο θα πάθεις. Μπορεί αυτό να είναι η δουλειά είτε οι σχέσεις σου με τους άλλους είτε η γυμναστική είτε ακόμα και η ανάγνωση λογοτεχνίας και η ενασχόληση με τις τέχνες.

Από την καλή

Ο βασικός ρόλος του facebook, για αυτό άλλωστε συνδεόμαστε κάθε 10 λεπτά,  είναι ότι αποτελεί μια εύκολη οδό διαφυγής από τη μιζέρια που γεννά το αστικό περιβάλλον και η καθημερινότητα. Βλέπουμε αστεία βιντεάκια και εικόνες, διαβάζουμε ανέκδοτα και θαυμάζουμε όμορφες κοπέλες και καλλίγραμμα σώματα που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά μας. Ταυτόχρονα ακούμε μουσική, μελετάμε ενδιαφέροντα κείμενα και επικοινωνούμε, έστω μέσω μηνυμάτων, με εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη τη γη. Μαθαίνουμε για συναυλίες, οργανώνουμε party και κανονίζουμε συναντήσεις, λογομαχούμε με ένταση και νευριάζουμε (από τα λίγα αληθινά συναισθήματα που δημιουργεί το facebook) με άτομα που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ μας και για πράγματα που δεν μας αφορούν.

Από την ανάποδη

Το πιθανότερο μάλλον είναι ότι το facebook είναι ακόμη μια πίπα της εποχής μας, δεν διαθέτει τίποτα το πραγματικό και δεν εξυπηρετεί καμία ουσιαστική ανάγκη καθότι τα παραπάνω γινόντουσαν πριν την ανακάλυψη του facebook  και θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά από αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα δημοφιλή μέσα όπως το twitter, το Instagram, το tinder. Αλλά γι’ αυτά ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών…..

Γέρων Ελαφρούτσικος

Tagged: ,

One thought on “Facebook είχε και ο Θεός

  1. Facebook είχε και ο Θεός | tolmima 30 Νοεμβρίου, 2016 στο 09:44

    […] via Facebook είχε και ο Θεός — Μεγάλο Βύσμα […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: