Μάκβεθ

macbeth11

Ο Μάκβεθ, στρατηγός του βασιλιά της Σκωτίας, καταστέλλει την επανάσταση. Χάρη σ’ αυτόν, χάρη στην αφοσίωσή του στον βασιλιά, αποκαθίσταται η ειρήνη στη χώρα, ο πόλεμος τελειώνει.

Στο δρόμο όμως του Μάκβεθ εμφανίζονται τρεις μάγισσες και προφητεύουν ότι θα γίνει βασιλιάς. Κι έτσι θα γεννηθεί μέσα του μια επιθυμία που δεν υπήρχε προηγουμένως, ο πόθος για την εξουσία. Και η γυναίκα του θα υποδαυλίσει αυτό τον πόθο: Όταν ο βασιλιάς Ντάνκαν θα έρθει στο σπίτι τους, η λαίδη Μάκβεθ θα οπλίσει το χέρι του άντρα της και θα τον σπρώξει να τον δολοφονήσει.

Ο Μάκβεθ θα γίνει βασιλιάς. Αυτή όμως θα είναι η αρχή της καταστροφής του. Οι τύψεις για το έγκλημά του τον βασανίζουν διαρκώς. Ταυτόχρονα, η ίδια η εξουσία τον οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερα εγκλήματα. Υποπτεύεται και φοβάται τους πάντες. Σκοτώνει ακόμη και μικρά παιδιά, γιατί φοβάται πως μεγαλώνοντας θα διεκδικήσουν το θρόνο.

Το πάθος της εξουσίας, λέει ο Σαίξπηρ τετρακόσια χρόνια πριν απ’ τον Χίτλερ και τον Στάλιν, οδηγεί από έγκλημα σε έγκλημα, σε μια αιματηρή παραφροσύνη. Ο κύκλος του αίματος διευρύνεται συνεχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται, μέχρι το αναπόφευκτο τέλος: μέχρι να θανατωθεί ο «πανάθλιος τύραννος».

Το έργο του Σαίξπηρ έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο. Η φετινή μεταφορά του έγινε απ’ τον Τζάστιν Κέρτζελ, με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Φασμπέντερ και τη Μαριόν Κοτιγιάρ. Εδώ αποδίδεται εξαιρετικά, νομίζω, η εποχή του Μάκβεθ, ο ενδέκατος αιώνας, και η μισοχριστιανική-μισοπαγανιστική κουλτούρα του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Επίσης, οι εικόνες της ταινίας είναι πανέμορφες:

1

3

6

Γιώργος Πινακούλας

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: