Είναι το Chandelier της Sia εύκολο; Ξανασκέψου το!

Sia Furler

«Καλά! Το άκουσες το κομμάτι; Τι κάνει η γυναίκα; Τέτοια φωνή έχω να ακούσω πολλά χρόνια!»

Κάπως έτσι ήταν τα λόγια ενός φίλου μου σε μια συζήτηση που είχαμε τις προάλλες σχετικά με τραγούδια της τελευταίας χρονιάς.

Ο λόγος λοιπόν για το Chandelier της Sia!

Πραγματικά, δεν ήθελα να γράψω σε καμία περίπτωση για αυτό το κομμάτι από αυτήν εδώ τη στήλη.

Ναι, ξέρω τι θα πείτε. «Μα ήταν το καλύτερο κομμάτι του 2014». Απλώς δεν θέλω να γράφω για τόσο καινούργια τραγούδια λόγω του ότι επιθυμώ να περνάω έναν τόνο νοσταλγίας μέσα από τη στήλη. Εξού και το όνομά της άλλωστε.

Όμως, σκέφτηκα κάτι άλλο. Να γράψω λίγα πράγματα για την ωδική δυσκολία και ιδιομορφία που ενέχει αυτό το κομμάτι.

Τα 30 πρώτα δευτερόλεπτα του κομματιού μπορεί να φανούν σε κάποιον μονότονα και αυτo-συντονισμένα, μέχρι όμως να έρθει το ρεφρέν!

Τι το κάνει όμως τόσο δύσκολο; Ας το αναλύσουμε.

1. Απαιτεί τρομακτικό ύψος φωνής και κλασσική αντίληψη των συγχορδιών. Ξεκινάει με Ντο # 5 και καταλήγει σε ένα Φα 5! Δύο Φα δηλαδή πάνω από το μέσο Ντο.

2. Απαιτεί εξαιρετική εναλλαγή μεταξύ του μεγάλου φωνητικού ύψους και των «ψεύτικων», ακόμα και στην ίδια λέξη, ώστε να ακούγεται ομαλό το αποτέλεσμα. Α, και μην ξεχάσω. Αναπνοές. Τρομακτικές αναπνοές.

3. Απαιτεί φωνητικές αλλοιώσεις και τροποποιήσεις σε ορισμένα μέρη των στίχων. Αυτό, για να είναι εφικτό, χρειάζονται δύο μέθοδοι. Η πρώτη είναι οι αντηχήσεις από το διάφραγμα με έλεγχο αυτού και η δεύτερη ελέγχοντας τις λαρυγγικές και τις οδοντικές αντηχήσεις. Που τραβά, που σταματά και που τονίζει ουσιαστικά τους φθόγγους.

Για το videoclip που συνοδεύει το κομμάτι δεν θα σας πω κάτι. Έλαβε αρκετά βραβεία, στέφοντάς το ως το καλύτερο εκείνης της χρονιάς.

Σας αφήνω να απολαύσετε το κομμάτι και σας προκαλώ να κάνετε ένα αυτοσχέδιο καραόκε σπίτι σας. Θα τα καταφέρετε να το τραγουδήσετε χωρίς να σπάσετε να νεύρα των γύρω σας;

Να είστε όλοι καλά!

Βασίλης Χατωνίδης

Η φωτογραφία πάρθηκε από το listenherereviews.com

Tagged: , ,

One thought on “Είναι το Chandelier της Sia εύκολο; Ξανασκέψου το!

  1. Gia 8 Οκτωβρίου, 2015 στο 19:09

    Καταρχάς, πολλά συγχαρητήρια για την τόσο εξειδικευμένη προσέγγιση της τεχνικής του τραγουδιού… Πραγματικά, είναι από τα κομμάτια που σε κάνουν να κολλάς και να πατάς συνεχώς το replay στο MP3, για να το ακούσεις ξανά και ξανά… Όσο για τη δυσκολία στην ερμηνεία, το έχω διαπιστώσει, αφού είμαι και εγώ ένα απο τα πολλά άτομα που έχουν προσπαθήσει να το σιγοτραγουδήσουν και… «έσπασα τα νεύρα των γύρω μου»…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: