Επόμενη στάση: Ε.Σ.Σ.Δ.

022

Πέρα από τις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα παρατημένα μνημεία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ένα από τα αρχιτεκτονικά παράδοξα που συναντά κανείς στις χώρες που κάποτε αποτελούσαν την Ε.Σ.Σ.Δ. είναι οι στάσεις των λεωφορείων. Μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο τώρα, που δεν υπάρχει η χώρα, αλλά πάντα. Η ερμηνεία είναι ή εντελώς κουλή —τύπου τις έφτιαξαν εξωγήινοι ή είναι σημάδια που οδηγούν σε θαμμένα υπερόπλα κ.λπ.— ή εντελώς πεζή: οι στάσεις λεωφορείου ήταν ένα πεδίο όπου οι τοπικοί καλλιτέχνες μπορούσαν να εκφραστούν και να δοκιμάσουν τις ιδέες τους, χωρίς περιορισμούς. Συνειδητά ή ασυνείδητα, το καθεστώς που επέβαλε μια φοβερή μονοτονία στην αρχιτεκτονική φαίνεται πως άφησε τις στάσεις λεωφορείου ως δικλείδα ασφαλείας, για να εκτονώνεται ο δημιουργικός καλλιτεχνικός ατμός. Όπως και να ‘χει, κάπως κάποτε δημιουργήθηκε μια παράδοση να φτιάχνονται περίεργες στάσεις λεωφορείων, ενίοτε εξωφρενικά εξεζητημένες, και η παράδοση αυτή επικράτησε σε όλη την Ε.Σ.Σ.Δ., από τη Βαλτική ως τη Σιβηρία και από τον Καύκασο ως τον Αρκτικό Κύκλο.

Το 2002, ο καναδός φωτογράφος Christopher Herwig ξεκίνησε από το Λονδίνο με το ποδήλατό του για τη Στοκχόλμη (ανακάλυψε ότι παραήταν ακριβό να το φορτώσει στο αεροπλάνο, από την άλλη έπρεπε να πάει, γιατί ήταν ερωτευμένος — όχι με το ποδήλατό του αλλά με μια γυναίκα, η οποία βρισκόταν στη Στοκχόλμη). Για να μη βαριέται στο ταξίδι, αποφάσισε να τραβάει τουλάχιστον μια φωτογραφία την ώρα. Οι στάσεις των λεωφορείων ήταν ένα προφανές θέμα, μιας και υπήρχαν άφθονες. Στις χώρες της Βαλτικής, οι στάσεις απέκτησαν ξαφνικά τρομερό ενδιαφέρον (μέχρι τότε είναι η αλήθεια ότι συναντούσε μόνο ομοιόμορφες, βαρετές στάσεις).

Δώσεκα χρόνια και περίπου τριάντα χιλιάδες χιλιόμετρα αργότερα, ο Herwig δημοσίευσε το λεύκωμα Soviet Bus Stops. 

Υ.Γ. Ο Herwig  παντρεύτηκε την καλή του, η οποία εργάζεται για τον ΟΗΕ, και την ακολούθησε στο Καζακστάν και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: