Sacco e Vanzetti

sacco_vanzetti04

Στις 23 Αυγούστου 1927 δύο Ιταλοί μετανάστες στις Η.Π.Α., ο Bartolomeo Vanzetti και ο Nicola Sacco, δολοφονήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση, καταδικαζόμενοι σε θάνατο με ηλεκτρικό ρεύμα.

Υποτιθέμενη αιτία της καταδίκης τους σε θάνατο ήταν η κατηγορία για τη δολοφονία δύο ανθρώπων κατά τη διάρκεια μίας ληστείας. Αποδεικτικά στοιχεία δε βρέθηκαν ποτέ και αποδείχτηκε πως οι μάρτυρες της δίκης είχαν εσκεμμένα καταθέσει ψευδώς, πράξη κατευθυνόμενη από τα μεγάλα κεφάλια της εποχής. Όταν το Νοέμβρη του 1925 ο Τσελεστίνο Μαντέιρος ομολόγησε πως πήρε μέρος στο έγκλημα του Σάουθ Μπράιντρι και ότι οι Σάκο και Βαντσέτι δεν συμμετείχαν, η κατάσταση δεν άλλαξε.

Πραγματική αφορμή της καταδικαστικής απόφασης ήταν ο πολιτικός προσανατολισμός των δύο κατηγορουμένων που ήταν ενεργά μέλη του αναρχικοσυνδικαλιστικού κινήματος. Ως επιπλέον επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε το γεγονός ότι είχαν βρεθεί να έχουν όπλα στην κατοχή τους και μετέφεραν «προπαγανδιστικό» υλικό σχετικά με τον «τυχαίο» θάνατο ενός συντρόφου τους που «έπεσε» από ένα κτήριο.

«Sacco e Vanzetti» είναι το όνομα της ταινίας του Giuliano Montaldo, μίας παραγωγής του 1971 που αποδίδει φόρο τιμής στα δύο αυτά πρόσωπα που έχασαν άδικα τη ζωή τους λόγω της διαπλοκής που επικρατούσε και επικρατεί στο σύστημα δικαιοσύνης. Στην ταινία αποδίδεται άψογα το αντικομμουνιστικό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στις Η.Π.Α. Με υποκινητή τον Γενικό Εισαγγελεά Michel Palmer υιοθετήθηκαν βίαιες πρακτικές κατά των μεταναστών που λόγω του χαμηλού βιοτικού τους επιπέδου συσπειρώνονταν σε μαχητικές οργανώσεις όπως η I.W.W. (Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου).

Τους δύο πρωταγωνιστές υποδύονται οι ηθοποιοί Gian Maria Volonte και Riccardo Cucciola. Το παίξιμο όλων των ηθοποιών είναι δραματικό και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση του δυσμενούς κλίματος της δίκης σχετικά με τη μεροληψία και την απουσία δικαιοσύνης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας λαμβάνει χώρα εντός του δικαστηρίου. Παρόλη την αίσθηση ασφυκτικότητας που καταφέρνει ο σκηνοθέτης να αποδώσει, τελικά τα λόγια των δύο κατηγορουμένων (έχουν μεταφερθεί στην ταινία τα ακριβή λόγια των δύο κατηγορουμένων, όπως ειπώθηκαν στην πραγματική δίκη) επιτυγχάνουν με αξιοσημείωτο τρόπο να μεταφέρουν το θεατή σε ένα νοητό χώρο όπου κυριαρχούν τα ιδανικά και η πνευματική ελευθερία.

Στο άρτιο αποτέλεσμα της ταινίας διαδραματίζει επίσης ρόλο και η μουσική των Ennio Morricone και Joan Baez που προκαλεί αρκετά συναισθήματα. Η ταινία αυτή, της οποίας το περιεχόμενο είναι ιστορικό και πολιτικό, περνάει το ανθρωπιστικό μήνυμα ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να διατηρεί την πνευματική του ελευθερία σχετικά με τα πιστεύω του και να δικάζεται με αμερόληπτες μεθόδους!

Γιώργος Σινιοράκης

Tagged: , ,

One thought on “Sacco e Vanzetti

  1. Blackdog (@mpoupa) 6 Σεπτεμβρίου, 2015 στο 10:02

    Μπράβο Γιώργο! Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ και γράφεις τίποτα στη στήλη μου γιατί μας έφαγε ο στρατός. Και μιας και είπα στρατός, ένα από τα αγαπημένα μου «στρατιωτικά» video games ήταν το metal gear solid (MGS). Συγκεκριμένα στο MGS4 (διασκευή, ερμηνεία Lisbeth Scott) και στο Ground Zeroes (original), ακούγεται η κομματάρα της Joan Baez, Here’s to you. Η σύνθεση ανήκει στον τεράστιο Ennio Morricone και προέρχεται από την ταινία Sacco e Vanzetti που μας περιγράφεις παραπάνω. Σας παραθέτω μια live εκτέλεση με τον μαέστρο παρόντα!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: