House of Cards – Season 2. Η Εξουσία επέρχεται

kevin-spacey_robin-wright_house-of-cards

Η δεύτερη σεζόν του House Of Cards είναι κατώτερη των περιστάσεων, εισάγει σενάρια Hollywood, επικεντρώνεται πιο πολύ στις προσωπικές ζωές των πρωταγωνιστών, ενώ η επιφάνεια της υπόθεσης αφορά το σχέδιο που χτίζεται σιγά σιγά από τον Frank Underwood ώστε να ελέγχει τα ηνία του Λευκού Οίκου κάτω από την επίβλεψη του Προέδρου Walker, του οποίου το τέλος προδιαγράφεται αργά και με ταπεινωτικούς ρυθμούς μέσα από κάθε επεισόδιο.

Η σειρά κάνει σαφές από την αρχή την εμμονή του Underwood (όντας πια Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) να κατέχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και την απέχθειά του προς την άποψη των ΜΜΕ. Η δολοφονία / επιφαινόμενη αυτοκτονία της δημοσιογράφου Zoe Barns οδηγεί τον σύντροφό της Lucas Goodwin να χρησιμοποιήσει παράνομες μεθόδους, ώστε να αποδείξει την δολοφονία της Zoe. Η σειρά εδώ εισάγει αποτυχημένα και την έννοια του cyberterrorism θέλοντας να εκθειάσει μια παρόμοια υπόθεση Snowden.

Στο πολιτικό σκέλος της δεύτερης σεζόν, ο Frank Underwood, όντας Αντιπρόεδρος πια και πρώην House Majority Whip, ψάχνει αντικαταστάτη και το βρίσκει στην απόστρατο Jackie Sharp, προσωποποίηση του ισχυρού Στρατιωτικού Lobby στις ΗΠΑ, καθρεφτίζοντας την ισχυρή επιρροή που ακόμα έχουν οι Δυνάμεις Ασφαλείας στην Πολιτική των ΗΠΑ στην Πολιτική σκηνή. Για να εξασφαλίσει τη θέση της, η Sharp προδίδει τον Μέντορ;a της W. Buchwalter δίνοντας απλόχερα στον αντίπαλο του τελευταίου την Πολιτική καταστροφή του, ώστε να εξασφαλίσει τις ψήφους μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Επιπλέον, η Sharp, αν και αναδυόμενη από τον F. Underwood, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Claire Underwood για ένα νομοσχέδιο που θα επιβαρύνει τις ποινές στο Στράτευμα των ΗΠΑ όσον αφορά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Εδώ επίσης αποκαλύπτεται το παρελθόν της Claire Underwood όπου είχε βιαστεί ως φοιτήτρια στο Harvard από τον νυν υψηλόβαθμο Στρατηγό των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Το κάρμα των δεινών που προκαλεί ο F. Underwood είναι ότι πρέπει να παρασημοφορησει τον Στρατηγό, απόρροια της Τραγικής Ειρωνείας της σειράς.

everything-you-need-to-know-before-watching-house-of-cards-season-2

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σεζόν αναδεικνύεται επίσης η άμεση χρηματοδότηση των κομμάτων μέσω του πολυεκατομμυριούχου R. Tusk. Ο τελευταίος αποτελεί άμεσο και υπόγειο σύνδεσμο με τον Κινέζο επιχειρηματία Feng, ο οποίος είναι καταδικασμένος στην Κίνα για πράξεις διαφθοράς. Οι 2 επιχειρηματίες θέλουν να επηρεάσουν τις συναλλαγές του Δολαρίου και του Yuan, ενώ στην επικείμενη Οικονομική Σύνοδο ΗΠΑ-Κίνας είναι εμφανές πως θέλουν να επηρεάσουν τις διακρατικές συμφωνίες. Η αποκάλυψη της υπόγειας χρηματοδότησης των Δημοκρατικών μέσω ξεπλύματος μαύρου χρήματος με κύριο ενδιάμεσο ένα Καζίνο, ηχεί τόσο ώστε να επιφέρει τον πολιτικό σεισμό όπου η ρωγμή του χωρίζει τον Πρόεδρο Walker με τον Frank Underwood διασπαθίζοντας έτσι τις Πολιτικές και προσωπικές τους Σχέσεις. Ο Πρόεδρος (ορθώς) καταλογίζει τα αίτια του Πολιτικού και Οικονομικού σκανδάλου στον Underwood, ο οποίος με την σειρά του έχει κινηθεί έτσι ώστε τα πιόνια να τοποθετηθούν σε σημείο Ρουά Ματ και για τις 2 πλευρές αγγίζοντας το ρίσκο της Πολιτικής και Ποινικής του επιβίωσης.

Καίριο ρόλο παίζει και η Γενική Εισαγγελέας Heather Dunbar που ερευνά τις υπόγειες χρηματοδοτήσεις του Κινέζου επιχειρηματία Feng προς τους Δημοκρατικούς. Η δυναμική και φιλόδοξη εισαγγελέας φέρνει ενώπιον ευθυνών την Εκτελεστική Εξουσία και ανοίγει τους ασκούς του αιόλου που θα ταρακουνήσουν τον Λευκό Οίκο. Καίρια και μεθοδικά, ο Underwood αφήνει να εξελιχθούν οι διαδικασίες και οι ακροάσεις προς όφελός του, ενώ ρισκάρει προσφέροντας τον εαυτό του ως εξιλαστήριο θύμα στον Πρόεδρο Walker.

Η τελευταία κάθαρσις για τον Πρόεδρο Walker επέρχεται αφού ο Underwood ενορχηστρώνει σιωπηλά και μεθοδικά μαζί με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών του Κογκρέσου, την Πρόταση Μομφής προς τον Πρόεδρο ως αποτέλεσμα Πολιτικής ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας προς το πρόσωπο του Προέδρου των ΗΠΑ. Από την άλλη χρησιμοποιεί την Υπουργό Εξωτερικών Catherine Durant ώστε να παράσχει άσυλο στον Κινέζο επιχειρηματία Feng με αντάλλαγμα τις πληροφορίες που θα αποκαλύψουν την βάση της χρηματοδότησης των Δημοκρατικών που αγγίζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η κατάρρευση του Walker, πέραν του οτι αποτελεί Πολιτικό στοιχείο, μεθοδεύεται και από την Claire Underwood, η οποία συμβουλεύει το Προεδρικό ζευγάρι να δουν ψυχολόγο. Η τελευταία αποκάλυψη στον Τύπο θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στον Walker, ο οποίος χάνει την εξουσία μέσα από τα χέρια του, το ηθικό ερώτημα της ψυχολογικής υποστήριξης εγείρεται ως Πολιτικό.

Στα παραλειπόμενα της δεύτερης season, δίνεται έμφαση πιο πολύ στους χαρακτήρες όπως τον Freddy, ιδιοκτήτη μπριζολάδικου στις υποβαθμισμένες συνοικίες της DC, που προτιμάει ο Underwood, μιας και ο σεναριογράφος θέλει να συμβολίσει την επιδόρπια όρεξη του μανιώδη πολιτικού που καταβροχθίζει κοψίδια ως προσωποποίηση όλων τον Πολιτικών του θυμάτων. Επιπλέον, εισάγεται και ο χαρακτήρας της Rachel, ως ένα απαραίτητο θύμα στη σκακιέρα του Underwood και του Πολιτικού του γραφείου. Η Rachel είχε βρεθεί ανάμεσα στον Πολιτικό κυκλώνα άθελά της, μιας και αποτελεί ενα αδύναμο-παντοδύναμο στοιχείο που μπορεί να επιφέρει την Πολιτική καταστροφή του Underwood, μιας και γνωρίζει τα αίτια της δολοφονίας του Γερουσιαστή Peter Russo (βλ. Season 1). Συγκεκριμένα η Rachel στη σειρά συμβολίζει τη σαθρή σαγήνευση του θηλυκού στοιχείου που θυμίζει παγίδα στα πρότυπα του Λύκου της Wallstreet, όπου τα σκαλοπάτια προς την εξουσία εμπεριέχουν και ιερόδουλες έρμαιες στα πόδια των βασιλέων και των ολιγαρχιών, μια κάθετη παραδοσιακή γραμμή στην ιστορία που αποτελεί αναπόσπαστη ανάγκη των ολίγων της Κεντρικής Εξουσίας.

o-HOUSE-OF-CARDS-SEASON-2-EPISODE-2-facebook

Στις ‘παράπλευρες’ απώλειες της δεύτερης season ο Remy Danton, lobbyist και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου Seth. Ο πρώτος, αν και στρατολόγησε τον Seth για να παράσχει πληροφορίες στον μεγάλο επιχειρηματία R.Tusk, προτιμάει τα σαλόνια της εξουσίας και την αφοσίωσή του στον Frank Underwood. Ο ρόλος και των δύο συναντιέται απρόσμενα στην 3η season.

Εν κατακλείδι, η δεύτερη season δεν κρατάει τον θεατή στην αναμενόμενη αγωνία, μιας και γνωρίζει πως στο τέλος ο Underwood θα καταλάβει τον θώκο του Προέδρου των ΗΠΑ. Όπως τονίσθηκε, εισάγει σκηνές και σενάρια Hollywood, δίνοντας έμφαση στην προσωπική ζωή των χαρακτήρων παρά στις Πολιτικές Διαδικασίες. Εαν κάποιος αποφασίσει να ερευνήσει το πολιτικό σκέλος της σειράς, είναι χρήσιμο να ξέρει επιφανειακά την λειτουργία του Πολιτικού Συστήματος των ΗΠΑ.

Παρομοιώσεις με την Ελληνική Πολιτική Σκηνή

Σκάνδαλο χρηματοδότησης των Δημοκρατικών από Κινέζικες επιχειρήσεις: Εδώ μας θυμίζει το σκάνδαλο Siemens. Η υπόθεση ερευνάται από το 2008, τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και από μια εξεταστική επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις γερμανικές δικαστικές αρχές του Μονάχου. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens δαπάνησε 1,3 δις ευρώ σε αμφιλεγόμενες πληρωμές (δωροδοκίες) για να εξασφαλίζει συμβόλαια σε διάφορες χώρες μεταξύ των ετών 1999 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά το ποσόν των 130 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Έλληνες.

Δολοφονία Zoe Barns: Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας εργαζόταν για το Πρώτο Θέμα, δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010 έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών (αν και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για Πολιτική δολοφονία και συγκάλυψη), ενώ, ως σήμερα, οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ασύλληπτοι.

Heather Dunbar: Η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την φοβούνται, καθώς έχει συγκεντρώσει στα χέρια της πολλές και σοβαρές υποθέσεις όπως την Υπόθεση Τσοχατζόπουλου και εξοπλιστικών όπως και η Υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το εστιατόριο του Freddy: Επί πρωθυπουργίας Καραμανλή είχε γίνει ευρέως γνωστό πως προς τη διαδρομή του προς το σπίτι του στη Ραφήνα, η πομπή σταμάταγε σε ένα σουβλατζίδικο πάνω στη Μαραθώνος για να παραλάβει σουβλάκια που είχε παραγγείλει ο τέως πρωθυπουργός. Τα επιδόρπιο απεδείχθη εκ των υστέρων πως ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, μιας και στην εσωκομματική εκλογή της ΝΔ εμμέσως έδωσε το γάντι στον Αντώνη Σαμαρά.

Leon Marc

Tagged: , ,

3 thoughts on “House of Cards – Season 2. Η Εξουσία επέρχεται

 1. Ανώνυμος 25 Ιουνίου, 2015 στο 20:47

  Παρόλο που δεν παρακολουθώ τη συγκεκριμένη σειρά το κείμενο μου φάνηκε πολύ ωράιο και καθόλου κουραστικό.Εχεις πολύ καλή πενα,μπράβο!

  Μου αρέσει!

 2. Βασίλης Χατωνίδης 26 Ιουνίου, 2015 στο 08:59

  Μπράβο Λεό! Αν και απ’ότι μας λες ο δεύτερος κύκλος είναι «κατώτερος των περιστάσεων», το δεύτερο κείμενό σου είναι πολύ ανώτερο :))))) Ευχαριστούμε!

  Μου αρέσει!

 3. Μειλίχιος (@LMarcantonatos) 26 Ιουνίου, 2015 στο 12:10

  Επέρχεται και review της τρίτης season, θα είναι κυρίως για φαν της Εξωτερικής Πολιτικής και ακατάλληλο για τους κύκλους του ‘Θεουσάτου’ της Ζωής και του Σωτήρα

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: