House of Cards – Season 1. Διάδρομοι Εξουσίας

Κύρια φωτό άρθρου

Ο Αφανής Πολιτικός, o μεγαλουργός γίγαντας, τα υποβοηθητικά πιόνια και οι ψηφοφόροι που κοιμούνται

Το House of Cards του Neftlix δεν πρέπει να συγκριθεί με άλλη σειρά. Για έναν πολιτικό επιστήμονα που παρακολουθεί καθημερινά τις πολιτικές εξελίξεις έχει την ακανθώδη σημασία του ως προς τα υποχθόνια λογοτεχνικά νοήματα που αγγίζουν τα όρια της τραγικής ρεαλιστικής ειρωνείας, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο αποτελεί την τρανή απόδειξη ως προς την επισκίαση της δολοπλοκής και του πάθους για την εξουσία στους Διαδρόμους της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας. Τούτων δοθέντων, στη σειρά, η δικαστική εξουσία παρατηρεί έρμαια και ναρκωμένη υπό την χειραγώγηση του πρωταγωνιστή Frank Underwood που ενσαρκώνει ο Kevin Spacey, μέλος του Κογκρέσου και House Majority Whip των Δημοκρατικών.

Chapter 11 Season 1 2

Όντας House Majority Whip, δηλαδή ο κομματικός παράγων που θα φροντίσει την ευθυγράμμιση των υπολοίπων Δημοκρατικών μελών του Κογκρέσου με τις πολιτικές και την ψήφιση νομοσχεδίων του Πρόεδρου των Η.Π.Α., η σειρά μας φανερώνει από την αρχή πως ο Frank Underwood έπειτα από μια μακρά πολιτική πορεία και προεκλογική αφοσίωση στον νυν Πρόεδρο, η θέση του Υπουργού Εξωτερικών δεν του παρέχεται ως αντάλλαγμα της πολύτιμης πίστης του. Έτσι, με τον Δαιμόνιο Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου απλώνουν τα πλοκάμια εξουσίας μέσω εκβιασμών και δεκτικών χειρισμών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία επεκτείνονται σαν ταχύρυθμος ιός σε στελέχη του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος και φτάνουν μέχρι τα έσω του Oval Office του Λευκού Οίκου.

Η συνέχεια προδιαγράφεται με τυμπανοκρουσίες πολιτικού υποχθόνιου θριάμβου, μιας και τα πιόνια που χρησιμοποιεί ο Frank Underwood απηχούν τόσο ώστε μια αναγκαία δολοφονία, τόσο πραγματική όσο και πολιτική, ενός μέλους του Κογκρέσου θα κάνει τον απομονωμένο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να αποσυρθεί για να διεκδικήσει το χρίσμα του Περιφερειάρχη της Πενσιλβανίας που θα του επιφέρει την Πολιτική του επιβίωση του τελευταίου. Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει τελεσίδικα στην Πολιτική αναγέννηση του ίδιου του Frank Underwood ο οποίος θεσμικά καταστέλλει τις Δημοκρατικές Διαδικασίες και καταλαμβάνει με τις ευλογίες του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, τον δεύτερο τη τάξει θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς καμία απολύτως εκλογική διαδικασία. Τα ήσυχα αλλά πειθήνια πιόνια είναι η νέα Υπουργός Εξωτερικών Catherine Durant, εκβιασμένα μέλη του Κογκρέσου με κύριο τον δολοφονηθέντα Peter Russo της Πενσιλβανίας και η διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου Linda Vasquez, λατινογενής και προσωποποίηση του φιλελεύθερου προφίλ των Δημοκρατικών και του American Dream για τους μετανάστες γενεών των ΗΠΑ.

o-house-of-cards-netflix-facebook

Ο ρόλος της γυναίκας του Underwood είναι εξίσου σημαντικός, αν και κάθε άλλο από φυσιολογικό παντρεμένο ζευγάρι, ο φθόνος της εξουσίας έχει κυριεύσει και την ίδια τους την προσωπική ζωή, μιας και γνωρίζουν και οι δύο τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις σε τέτοιο βαθμό που τις αποδέχονται ώστε να πετύχουν τον απώτερο σκοπό της κατάληψης της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, η κυρία Underwood αποτελεί το ισοζύγιο του γάμου θεωρώντας πως η εξουσία είναι προορισμένη και για τους δυο. Στην πραγματικότητα όμως, ο Frank Underwood παρόλο που την σέβεται ως ίση προς ίσον, την θεωρεί αναγκαίο καλό ωσάν ένα υποχρεωμένο taboo που μας έχει επιβάλει η κοινωνία ώστε να χαρακτηρίζεται ένα παντρεμένο ζευγάρι ως πολιτικά και κοινωνικά υγιές.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες που εισάγει η σειρά αφορούν την ψήφιση νομοσχεδίων που επί κανονικής βάσεως δύσκολα θα ετίθετο στο τραπέζι (π.χ Πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση), ενώ η χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων άπτεται με την Πολιτική Επιβίωση και ανάδειξη πολλών πολιτικών προσώπων. Δεν προκαλεί εντύπωση πως ο εξ απορρήτων σύμβουλος παρά του Προέδρου, ο Ιδιοκτήτης Πολυεθνικής, Raimond Tusk, εισάγετε ως πρόσθετη απαραίτητη βοήθεια και καταδεικνύει την εξάρτηση της Πολιτικής από την φιλόδοξη επιχειρηματική ελίτ. Επιπλέον, ο ρόλος των lobbyists αναδεικνύεται ως μέγα αγκάθι στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, μιας και οι εκπρόσωποι Δημοσίων Σχέσεων των Εταιριών αποτελούν την σιωπηρή εξουσία έχοντας αφανείς ψήφους και πολιτική επιρροή στο Κογκρέσο.

Το τέλος της πρώτης season προδιαγράφεται με τον Frank Underwood να πηγαίνει για τρέξιμο με την κυρία Underwood έπειτα από την επιτυχία της επώδυνης και μακράς αναρρίχησης του Underwood στην θέση του Αντιπροέδρου, μια λογοτεχνική μεταφορά και ένα σημάδι προς τον θεατή πως ο δρόμος προς την κατάκτηση της απόλυτης εξουσίας είναι ακόμα μακρύς.

Food for thought, ειδικά για τους λάτρεις της λογοτεχνίας και τον λογοπαιγνίων: Frank Underwood = FU => τα αρχικά μιας υβριστικής εν αγγλιστί φράσης

House_of_Cards_title_card

House of Cards και Ελλάδα

Πολλοί, με το που δουν τη σειρά, θα προσπαθήσουν να βρουν ομοιότητες με την Ελληνική Πολιτική Σκηνή.

Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν: Στη θέση του Frank Underwood θα προσωποποιούσαμε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έναν κομματικό στέλεχος που πάντα έπαιζε στα όρια του προσωπικού και όχι κομματικού συμφέροντος. Δεν έχει απήχηση στο ψηφοθηρικό κοινό, παρ’ όλα αυτά δεν συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο από το Υπουργείο Εξωτερικών ή Άμυνας. Επί του παρόντος βρίσκεται Επίτροπος στην Ε.Ε. κατέχοντας τις αρμοδιότητες της Μετανάστευσης, από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια της Επιτροπής. Θυμίζω ότι παραλίγο να ανακηρυχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά τελευταία στιγμή επελέχθη ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στον ρόλο της Claire Underwood θα βάζαμε τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, η σύμβουλος και έτερον ήμισυ του Ανδρέα Παπανδρέου (μέχρι να την καπαρώσει η Δήμητρα Λιάνη) και κάποτε σκιώδης first lady της Ελλάδος. Για να μην προχωρήσω σε spoilers θα καταλάβετε τι νοείτω στο review της 3ης season.

Στο ρόλο του Προέδρου των ΗΠΑ Garrett Walker, μα φυσικά ποιος άλλος από τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ένας πρόεδρος ο οποίος δεν έχει αρχηγικό προφίλ, προσωποποιεί μια παλαιοκομματική εικόνα μέσα από τις στάχτες που θέλει να αποκαλεί ανανέωση. Η γη τρέμει κάτω από τα πόδια του χωρίς αυτός να το καταλαβαίνει και η κάθαρση έρχεται σαν εκτροχιασμένο τρένο από καιρό μέσα από ένα αργό και βασανιστικό χτύπημα στη δεύτερη Season.

418485

Στο ρόλο του Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου ο Νίκος Παππάς, νυν υπουργός επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του νυν πρωθυπουργού Α.Τσίπρα. Κινεί τα νήματα στα ΜΜΕ, μπαλώνει πολιτικές τρύπες και ενορχηστρώνει την επικοινωνιακή επίθεση (διότι άμυνα δεν υπάρχει) της Κυβέρνησης.

Στον ρόλο του Raimond Tusk, ο Δημήτριος Μελισσανίδης. Αν και δεν συνδέεται φανερά με καμία κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί πως αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη της ΝΔ, ενώ επηρεάζει εκατέρωθεν Πολιτικές πλευρές ανάλογα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Ορισμένοι κάνουν λόγο και για απευθείας υπόγειες συνομιλίες με πρώην νυν (και μελλοντικούς;) πρωθυπουργούς της Ελληνικής Πολιτείας.

Leon Marc

Tagged: , ,

One thought on “House of Cards – Season 1. Διάδρομοι Εξουσίας

  1. Βασίλης Χατωνίδης 3 Ιουνίου, 2015 στο 18:19

    Ωραίο review Λεό! Ευχαριστούμε!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: