Η αξία της αλλαγής στη ζωή μας

cat_but

Σε αυτό το κείμενο ήθελα να μιλήσω για την αξία της αλλαγής στη ζωή μας. Πολλές φορές -ίσως βέβαια έτσι να δουλεύει και το μυαλό μας- προσπαθούμε να βρούμε την ιδανική κατάσταση που θα μας έκανε ευτυχισμένους, έχοντας την πλάνη ότι αν φτάσουμε εκεί θα έχουμε την πληρότητα. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια επιθυμητή επαγγελματική θέση, είτε κάποιο υλικό αγαθό (π.χ. νέα έπιπλα, νέο αμάξι), είτε ο γάμος και τα παιδιά είτε κάποια άλλη κατάσταση. Κανένα πρόβλημα βέβαια με όλα αυτά, είναι φυσικά σημαντικό στη ζωή μας να θέτουμε στόχους – αρκεί βέβαια να μην πέφτουμε στον υπερκαταναλωτισμό και την εξάρτηση από αυτά τα εξωτερικά πράγματα. Όμως κάτι που συχνά παραβλέπεται είναι η αξία της αλλαγής, όσον αφορά τη διάθεσή μας. Προσωπικά έχω παρατηρήσει -αλλά είναι και γενικός νόμος- ότι αν έχω και χρησιμοποιώ κάποιο αγαθό (όσο επιθυμητό κι αν είναι στην αρχή) ή βρίσκομαι συνεχώς στην ίδια κατάσταση, μετά από ένα σημείο αυτό χάνει την αξία του ή έχει ακόμα και αρνητικό αντίκτυπο. Το ότι κάτι το εκτιμάμε, είναι κυρίως επειδή όταν το έχουμε υπάρχει αλλαγή από μια προηγούμενη, λιγότερο επιθυμητή κατάσταση (όπου υπήρχε έλλειψη ή περιορισμός αυτού). Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Οι διακοπές έχουν ιδιαίτερη αξία επειδή χαλαρώνουμε μετά από μια μεγάλη περίοδο εντατικής εργασίας, η συνεχής ζωή στην  πόλη μπορεί να μας κουράσει και τότε θέλουμε να ζήσουμε λίγο καιρό στο χωριό (αλλά μερικές φορές και το αντίστροφο!), η λιακάδα εκτιμάται πολύ περισσότερο μετά από την κακοκαιρία, ένα νέο στυλ ενδυμασίας μπορεί να μας ανανεώσει σε σχέση με τα παλιότερα ρούχα που φοράγαμε για καιρό, μια περίοδος που ακούγαμε κυρίως ένα είδος μουσικής μπορεί να ακολουθηθεί από μια άλλη που έχουμε διαφορετικά ακούσματα, και φυσικά η διαχρονική αξία της Ανάστασης -όσον αφορά το Χριστιανισμό- η οποία δεν υφίσταται χωρίς να έχει προηγηθεί η Σταύρωση. Ακόμα και η αλλαγή σκέψεων και απλών παραστάσεων (π.χ. εσωτερική διακόσμηση) μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη. Βέβαια για να μην είμαι μονόπλευρος, θα επισημάνω ότι δυστυχώς αυτό το βλέπουμε κάποιες φορές και από την «αρνητική» του πλευρά, όπως η απάτη του/της συζύγου μετά από κάποιο καιρό (αυτό που λένε «το ξένο είναι πιο γλυκό») ή όταν αγοράζουμε κάτι (π.χ. ένα κινητό ή gadget) και πριν το χρησιμοποιήσουμε επαρκώς, καταλήγουμε να ξοδεύουμε νέα χρήματα για ένα που θεωρούμε καλύτερο χωρίς απαραίτητα να το χρειαζόμαστε, ή επειδή το παλιό απλά το «βαρεθήκαμε». Όμως το παρόν κείμενο έχει σκοπό να τονίσει την αξία -ή ακόμα και την αναγκαιότητα- της αλλαγής για ένα θετικό σκοπό, χωρίς να υπάρχουν γενικά αρνητικές συνέπειες σε βάρος του ατόμου ή κάποιου άλλου.

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος γενικά συνηθίζει να προσκολλάται σε πράγματα και καταστάσεις, και μάλιστα νομίζει ότι αν γίνει το Χ πράγμα θα αλλάξει η ζωή του ολόκληρη και θα είναι μόνιμα ευτυχισμένος ή ήρεμος, όμως σπάνια αν ποτέ είναι έτσι. Βέβαια κανένα πρόβλημα αν με κάτι τη βρίσκει και έχει «βολευτεί» και είναι ευχαριστημένος με αυτό, αλλά πιστεύω η αλλαγή είναι που κάνει τη διαφορά. Όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος, «Τα πάντα ρει». Αυτό όντως ισχύει παντού στη φύση, όχι μόνο όσον αφορά τα υλικά πράγματα αλλά και τις διάφορες καταστάσεις. Η στασιμότητα θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι το φυσικό στη ζωή μας, χρειαζόμαστε απαραίτητα αλλαγές μεταξύ καταστάσεων -έστω και σχετικά μικρές- για να νιώθουμε φρέσκοι και ευτυχισμένοι. Αρκεί αυτές οι αλλαγές να είναι προς το καλύτερο για μας και τους συνανθρώπους μας.

(Πηγή εικόνας: https://plus.google.com/communities/105037582681576376936)

Spiros Katsas (@Azargled)

Tagged: , ,

3 thoughts on “Η αξία της αλλαγής στη ζωή μας

  1. Βασίλης Χατωνίδης 7 Μαΐου, 2015 στο 19:19

    ΣΠΥΡΟ ΕΓΡΑΨΕΣ!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΦΡΑΣΗ ΣΟΥ <>. ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ ΑΝ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ!

    Μου αρέσει!

  2. Βασίλης Χατωνίδης 7 Μαΐου, 2015 στο 19:21

    «Το ότι κάτι το εκτιμάμε, είναι κυρίως επειδή όταν το έχουμε υπάρχει αλλαγή από μια προηγούμενη, λιγότερο επιθυμητή κατάσταση (όπου υπήρχε έλλειψη ή περιορισμός αυτού)»

    Μου αρέσει!

  3. Spiros Katsas (@Azargled) 14 Μαΐου, 2015 στο 01:24

    Σε ευχαριστώ και πάλι Βασίλη! Ναι πάνω κάτω είναι όπως με τον πόνο και την ευχαρίστηση… το πρώτο θα σε κάνει να εκτιμήσεις το δεύτερο…
    Χαίρομαι κιόλας που βρίσκετε ενδιαφέροντα όσα γράφω… μακάρι βέβαια και στην πράξη να ήταν τόσο εύκολα να τα συνειδητοποιήσουμε, αλλά θέλει δουλειά!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε