Πίστη και λόγος. Μια συνέντευξη του φιλοσόφου Jean-Luc Marion στον Laurence Devillairs (Β΄ Μέρος)

maxresdefault

Laurence Devillairs: Υπάρχει μια χριστιανική έννοια της αλήθειας;

Jean-Luc Marion: Οι χριστιανοί διαθέτουν πράγματι έναν ιδιαίτερο ορισμό (καίτοι εκκαθολικεύσιμο) της αλήθειας ως αποκάλυψης. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε αυτό που σημαίνει «αποκάλυψη» στην οπτική της πίστης, κάτι που δεν είναι άμεσα ξεκάθαρο. Η προβληματική της διάκρισης ανάμεσα στην πίστη και το λόγο, παίρνοντας τη σκυτάλη από την αντιπαράθεση ανάμεσα στη φιλοσοφία και τη θεολογία, παραμένει μεταφυσική προβληματική, από τη στιγμή που υποθέτει ότι η φιλοσοφία όχι μόνο έχει έρεισμα στην πραγματικότητα, αλλά μπορεί επιπλέον να καθορίσει τους όρους της αλήθειας, κατέχει την αρμοδιότητα να αποφανθεί γι’ αυτούς τους όρους. Υπ’ αυτήν την έννοια, η φιλοσοφία οφείλει να λάβει υπερβατολογικό κύρος, ούτως ειπείν οφείλει να στηριχθεί σε a priori έννοιες, εγκαθιδρύοντας με αυτό τον τρόπο τις a priori συνθήκες της ύπαρξης, ισχυριζόμενη τελικά ότι εδράζεται πάνω σε ένα υπερβατολογικό υποκείμενο, μόνη ικανή να καθορίσει σε τελική ανάλυση αυτά τα όρια και να νέμεται μια τέτοια, τρόπον τινά, δικαστική αρμοδιότητα. Υπ’ αυτό τον όρο, υπ’ αυτή την αξίωση μονάχα, είναι σε θέση η φιλοσοφία να αξιολογήσει το βαθμό ορθολογικότητας όλων των επιστημών. Και εάν η θεολογία θα ήθελε να συγκροτηθεί ενταύθα ως μια επιστήμη (αυστηρή βεβαίως), θα όφειλε να προσλάβει από μια τέτοια υπερβατολογική φιλοσοφία τους δικούς της όρους δυνατότητας ή (συχνότερα) αδυνατότητας. Σε αυτή τη διαμάχη, που πολλοί θεολόγοι δυστυχώς αποδεχτήκαν, αρκούσε η φιλοσοφία να ενδυθεί την υπερβατολογική βασιλική πορφύρα και να τη διατηρήσει. Όμως, πράγματι συμβαίνει να μην αξιώνει πια καμία σύγχρονη φιλοσοφία (και αυτό είναι προς τιμή της) να καθορίσει τους όρους δυνατότητας της εμπειρίας a priori. Συνεπώς, η αντιπαράθεση, είτε ήταν συγκρουσιακή είτε συμβιβαστική, ανάμεσα στη θεολογία και τη φιλοσοφία παρουσιάζεται εφεξής χωρίς διακύβευμα.

Μπορείτε να διαβάσετε την υπόλοιπη συνέντευξη του Ζαν-Λυκ Μαριόν στο περιοδικό Et cetera: https://periodikoetcetera.wordpress.com/2015/03/15/112/

Tagged: , ,

One thought on “Πίστη και λόγος. Μια συνέντευξη του φιλοσόφου Jean-Luc Marion στον Laurence Devillairs (Β΄ Μέρος)

  1. Spiros Katsas (@Azargled) 16 Μαρτίου, 2015 στο 12:52

    Ενδιαφέρον, και γενικά θα συμφωνήσω βάσει των πραγμάτων που έχω ψάξει σε αυτά τα θέματα, αν και ακόμα δεν είμαι στο επίπεδο γνώσης ή/και συνείδησης να αναλύσω ακριβώς.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: