Μάνος Χατζιδάκις

xatzidakis_1

Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για τον Μάνο Χατζιδάκι. Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους συνθέτες της χώρας μας (η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλοί μουσικοί), παγκόσμιας φήμης και βεληνεκούς. Με εκατοντάδες μουσικές διακρίσεις και ένα βραβείο Oscar, ήταν ο άνθρωπος που μας χάρισε, μέσα από τη μουσική του, εικόνες που δύσκολα σε κάνουν να νιώσεις άλλοι συνθέτες. Ήταν ένας άνθρωπος που πριν γράψει όλα αυτά τα αριστουργήματα, έμελλε να ζήσει τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής αλλά και να παιδευτεί μέσα από την επαφή του με πολύ σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του.

Τα έργα του καθώς και οι συνεργασίες του υπήρξαν αξεπέραστες και το τελευταίο ίσως να είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προσέδιδαν έναν άλλο χαρακτήρα στα κομμάτια του. Συνθέσεις που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο. Ακούγοντας τη μουσική του Χατζιδάκι, δεν ταξιδεύεις απλώς σε μια Ελλάδα του παρελθόντος. Σε περιβάλλει με μία ζεστασιά από εκείνα τα χρόνια της αθωότητας. Σου δίνει ελπίδα και σου ξυπνά αναμνήσεις που χαράχτηκαν γλυκά στην μνήμη. Τέλος, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να παραλείψω το γεγονός ότι ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ευφυέστατος και πνεύμα διανόησης που πάντα έδινε το πολιτικοκοινωνικό του στίγμα μέσα από διαλέξεις και συγγραφή κειμένων. Χαρακτηριστικά παραθέτω ένα απόφθεγμά του:

Η ΚΥΡΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ
«Όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση της ανεγκέφαλης Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή η κατάκτηση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης. Οι άνθρωποι που προκύπτουν από μία επανάσταση, περιέχουν τα ίδια συστατικά με τους αποχωρήσαντες ή τους ηττηθέντες (…) Χρειάζεται ισχυρή παιδεία για ν’ ανθέξει κανείς στην έννοια της Εξουσίας και της επιτυχίας.»

Θα ήθελα να σας αφήσω με ένα από τα καλύτερα έργα του που επέλεξα όχι ως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα αλλά σίγουρα από τα πιο εκφραστικά που σε ταξιδεύουν πίσω στο χθες.

Βασίλης Χατωνίδης

Tagged: ,

2 thoughts on “Μάνος Χατζιδάκις

  1. Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου, 2015 στο 14:07

    Πολύ καλό κείμενο φίλε!!!Συνέχισε ετσι!!

    Μου αρέσει!

  2. Spiros Katsas (@Azargled) 12 Φεβρουαρίου, 2015 στο 14:19

    Συμφωνώ και επαυξάνω! Όχι μόνο μουσική ιδιοφυϊα αλλά περνά και σωστό, αιχμηρό μήνυμα! Το έργο «Το χαμόγελο της τζοκόντα» είναι κορυφαίο φυσικά αλλά έχει πολλές φοβερές στιγμές, κάποιες τις βλέπουμε και σε ταινίες!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: