Με τι έχουν όλα να κάνουν;

g250235_u93406_screening4

Ποιο είναι το περιεχόμενο όλου του ανθρώπινου πολιτισμού; Με τι έχουν να κάνουν τα τραγούδια που τραγουδιούνται; Ποιο θέμα έχουν τα μυθιστορήματα που γράφονται;

Όλα αυτά μπορούν να αποδοθούν με οκτώ λέξεις: αγάπη για τη ζωή και αδυνατότητα της ευτυχίας. Να, αντηχεί ένα τραγούδι για το μητρικό σπίτι, για τη μυρωδιά του γάλατος, για το ποτάμι, που ανήσυχα τρεμοφέγγει κάτω απ’ το φεγγάρι – και η ψυχή γεμίζει με αγάπη για κάθε ζωντανό μικρό πράγμα και ευγνωμονεί τον Θεό για το μερίδιο που της παραχωρήθηκε.

Και την ίδια στιγμή, σε κάθε τραγούδι αντηχεί θλίψη, πίκρα, αχορτασία: όσο κι αν περιπλανήθηκε η ψυχή στους γήινους δρόμους, όλα είναι λίγα γι’ αυτήν· ούτε η ακοή ούτε η όραση δεν μπορούν να τη χορτάσουν· ο χωρισμός απ’ τους οικείους, η αγωνία για τις επικείμενες μάχες, η λύπη για το χρόνο που φεύγει, η αδυνατότητα να ζήσει στο μέγιστο βαθμό και ν’ αξιοποιήσει τα χαρίσματά της, το αναπόφευκτο της απώλειας – όλα αυτά ραγίζουν την καρδιά.

Και η ψυχή προσπίπτει στον Κύριο όχι πια ευγνωμονώντας, αλλά ικετεύοντας για μια ανώτερη μοίρα, για την αιώνια ζωή. Να λοιπόν αυτό που αντηχεί και στα τραγούδια και στα μυθιστορήματα, στο «Λάμψε, λάμψε, αστέρι μου» («Гори, гори моя звезда») και στον Ευγένιο Ονέγκιν, στο «Δεν είναι ένα κλαδί που ο άνεμος λυγίζει» («То не ветер ветку клонит») και στο Πόλεμος και ειρήνη. Και το ίδιο ισχύει για το Άσμα ασμάτων και τον Εκκλησιαστή. Η αγάπη και ο πόνος, η ευγνωμοσύνη κι η ικεσία – και δεν υπάρχει διέξοδος απ’ αυτό τον κύκλο.

Μιχαήλ Επστέιν

μτφρ. Γιώργος Πινακούλας

[Ανάρτηση του συγγραφέα στο προσωπικό του blog στις 26.8.2014]

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: