Η γκρίνια δεν ωφελεί

grumpy smurf

Πιστεύω ότι είναι στη «φύση» του ανθρώπου να γκρινιάζει. Πάντα θα βρει κάτι το οποίο δεν του αρέσει, και είναι στραβό. Μπορεί να είναι η οικονομική κατάσταση, ο καιρός, η κυβέρνηση, η κοινωνία, το άλλο φύλο, οι παπάδες, οι ξένοι κλπ. Ο άνθρωπος σε γενικές γραμμές τείνει να μεγαλοποιεί τα αρνητικά και να υποτιμά τα θετικά της ζωής του θεωρώντας τα πολλές φορές ως δεδομένα – έχουν γίνει και έρευνες στην ψυχολογία για αυτό το θέμα. Πολλές φορές πιστεύει ότι αν αλλάξει το Χ ή Υ πράγμα η ζωή του θα είναι εντάξει, αν και αυτό πολλές φορές είναι απλά μια ψευδαίσθηση. Σίγουρα όλοι γκρινιάζουμε λίγο ή πολύ κατά καιρούς –και πολλές φορές μάλιστα έχουμε και δίκιο–, αλλά το πρόβλημα με την γκρίνια είναι ότι από μόνη της δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, εκτός ίσως από το να μας κάνει πιο κακόκεφους ή άξιους λύπησης (είναι ενδιαφέρον ότι πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν τρόπος χειραγώγησης από κάποιον που θέλει να παίξει το ρόλο του «θύματος»). Ειδικά πολλοί «ιδεαλιστές» μπορούν να πέσουν στην παγίδα αυτή, όχι πως ο ιδεαλισμός είναι κάτι αρνητικό, απεναντίας, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από πράξεις. Αυτό που χρειάζεται είναι δράση, ατομική και συλλογική. Σίγουρα ο κόσμος έχει χίλια δυο κακά και στραβά, και μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο οικογενειακό/εργασιακό κ.λπ. περιβάλλον μας, αλλά με την γκρίνια δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αλλάζουν τα πράγματα. Μπορούμε όμως, να προσπαθήσουμε –έχοντας φυσικά και καλή ψυχολογία, εστιάζοντας περισσότερο στα θετικά– να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας όσο γίνεται, έστω και μικρές. Με επιμονή και υπομονή είναι πολύ πιθανό να αλλάξουμε αρκετά πράγματα προς το καλύτερο, πιο πολλά από όσο είχαμε φανταστεί, και να εκπλαγούμε κιόλας. Είτε στον εαυτό μας είτε στον κύκλο μας. Να προσαρμοστούμε μεν στο περιβάλλον ως ένα βαθμό, αλλά όχι παθητικά και «ωχαδερφιστικά» – μέσω της προσωπικότητάς μας και των πράξεων να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε. Μια γνωστή χριστιανική προσευχή λέει το εξής σοφό: «Θεέ μου, δώσε μου τη Γαλήνη να δεχτώ όσα δεν αλλάζουν, τη Δύναμη να αλλάξω όσα μπορούν να αλλάξουν και τη Σοφία να ξεχωρίζω ανάμεσα στα δύο».

Spiros Katsas (@Azargled)

Advertisements

Tagged: ,

2 thoughts on “Η γκρίνια δεν ωφελεί

  1. Βασίλης Χατωνίδης Ιουνίου 17, 2014 στο 13:36

    ΣΠΥΡΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ. ΑΡΧΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ.

    Μου αρέσει!

  2. Azargled Ιουνίου 19, 2014 στο 20:01

    Σωστός Βασίλη! Να προσθέσω και μια άλλη σοφή φράση που θυμήθηκα, η οποία συμφωνεί με τον παραπάνω συλλογισμό, στα Αγγλικά τη βρήκα, λέγεται ότι είναι από Κινέζικο ρητό: «It is better to light a candle than curse the darkness».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: