Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας…

untitled

Ο άνθρωπος ως φύσει πολιτικό ον έχει ανάγκη να συνυπάρχει και να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ειδάλλως, όπως όταν δεν έχει να φάει ή να πιει πεθαίνει σωματικά, έτσι και όταν δεν επικοινωνεί, δεν συναναστρέφεται με τον άλλο, πεθαίνει ψυχικά. Η ανάγκη για επικοινωνία είναι δηλαδή μια βιοτική ανάγκη στον άνθρωπο, και όταν μιλάμε για επικοινωνία, την εννοούμε με την πλήρως ουσιαστική της πλευρά.

Καθημερινά και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε σε επαφή με άλλους συνανθρώπους μας, με μέλη της οικογένειάς μας, φίλους, δασκάλους, συμφοιτητές, και λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, έχουμε φτάσει στο σημείο να μη μιλάμε και η όποια επαφή έχουμε να διατηρείται είτε μέσω των social media είτε μέσω ενός τυπικού επιφανειακού διαλόγου.

Η επικοινωνία πλέον γίνεται στον μεγαλύτερο βαθμό μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο άνθρωπος πλέον προτιμά την απομόνωση του διαδικτύου από την πραγματική επικοινωνία με τον συνάνθρωπό του. Πόσες ώρες πραγματικά δεν σπαταλάμε όλοι μας στο facebook και το twitter, καθώς και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σαφώς και έχουν κάποια αξία, το θέμα όμως είναι ότι τις περισσότερες φορές φτάνουμε στο άλλο άκρο της πλήρους εξάρτησης από αυτά και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι πόσα likes και πόσους followers θα έχουμε, πόσους «εικονικούς» φίλους, τους οποίους δεν θα δούμε ποτέ. Αντί λοιπόν να επικοινωνήσουμε με τους πραγματικούς ανθρώπους, επιλέγουμε τη μοναξιά της οθόνης. Επαναλαμβάνω, η χρησιμότητά τους στην καθημερινότητά μας είναι δεδομένη, βέβαια δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να λέμε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν τη ραγδαία εξάπλωσή τους, μια χαρά επιβιώναμε. Προσπαθήστε στις διακοπές να κάνετε μια μείωση στη χρήση και θα δείτε αμέσως πόσο καλύτερα θα αισθανθείτε.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της επικοινωνίας, παίρνοντας αφορμή από την εργασία μου, που είναι τόσο σε γραφείο όσο και σε εξωτερικές συνδιαλλαγές, γίνεται καταφανές ότι πλέον υπάρχει μεγάλο έλλειμμα επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο κόσμος ίσως θέλει να επικοινωνήσει και έχει ξεχάσει πώς είναι να συναναστρέφεσαι με τον άλλο. Πώς είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε ένα γραφείο μαζί με τους συναδέλφους, σε απόσταση ενός μέτρου, και να μην ανταλλάζεις κουβέντα; Να περνάς δηλαδή καθημερινά τη μισή σου ζωή με τον άλλο και στην τελική να μην τον ξέρεις καθόλου. Ακόμα και ένα «καλημέρα» να πεις πλέον φαντάζει δύσκολο, πόσο μάλλον να θελήσεις να μάθεις ουσιαστικά εκείνον με τον οποίο συνεργάζεσαι. Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στην εργασία αλλά σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας, οικογένειες διαλύονται καθημερινά επειδή απουσιάζει η επικοινωνία μεταξύ των μελών, τα παιδιά δεν συζητάνε με τους γονείς και οι γονείς δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους.

Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να κρατάμε μέσα μας τις αγωνίες και μαζί με το άγχος της καθημερινότητας φτάνουμε στην κατάθλιψη χωρίς καν να το καταλάβουμε. Ακόμα και όταν επικοινωνούμε, είναι σαν μια αγγαρεία, μια τυπική υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουμε, σαν μια εργασία, δεν υπάρχει κανέναν ενδιαφέρον για τον άλλον. Αν επικοινωνούσαμε πραγματικά με τον άλλον, ενδιαφερόμασταν γι’ αυτόν και αυτός αντίστοιχα για εμάς, όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζαμε δεν θα φτάναμε στο σημείο της αυτοκτονίας, γιατί με τη συζήτηση εκθέτεις τους προβληματισμούς σου, ζητάς τη γνώμη και τη βοήθεια του άλλου. Και στο χείλος του γκρεμού να βρίσκεσαι, όταν ενδιαφέρεσαι για τους κοντινούς σου ανθρώπους, δεν θα μπορείς να δεχθείς να τους αφήσεις μόνους. Αν δεν κρατάς μέσα σου ό,τι σε τρώει και το κουβεντιάζεις, ζητάς μια άποψη, όχι ενός εδικού ψυχολόγου, αλλά ενός κοντινού σου προσώπου, εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου και παίρνεις δύναμη και κουράγιο, γιατί αν το διατηρείς μέσα σου, είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ξεσπάσει, και όταν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ αργά.

Ακόμα κι αν χρειαστεί μόνο να ακούσουμε τον άλλον χωρίς να πούμε κουβέντα, να δείξουμε ότι είμαστε εκεί γι’ αυτόν και ότι ενδιαφερόμαστε, θα αλλάξει αμέσως την ψυχοσύνθεσή του, θα βρει κάποιο νόημα στη ζωή του. Είναι υποχρέωση και καθήκον του ανθρώπου να επικοινωνεί, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνανθρώπους του. Ο κόσμος έχει ανάγκη από επικοινωνία και δυσκολεύεται να το εκφράσει και να το δεχτεί, για μια επικοινωνία όμως όχι επιφανειακή αλλά έναν διάλογο με τον άλλον που θα εμβαθύνει στην ουσία και θα αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Μήπως σήμερα νομίζουμε ότι επικοινωνούμε, αλλά στην ουσία δεν καταλαβαίνουμε τον άλλο;

Πελοπίδας Νικολόπουλος

Tagged: ,

5 thoughts on “Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας…

 1. Blackdog (@mpoupa) 7 Μαΐου, 2014 στο 19:40

  Η ανάγκη για επικοινωνία είναι βιοτική ανάγκη αν μέσω αυτής επιτυγχάνεται η επιβίωση του είδους. Τώρα το πεθαίνει ψυχικά δεν μπορώ να το συλλάβω ακριβώς.
  Το ότι διατηρούμε επαφή μέσω s.m. είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί η κοινωνία εξελίσεται και αν δεν ακολουθήσεις τότε είναι που δεν μπορείς να επικοινωνίσεις. Αν πετάξω το κινητό μου ή σβήσω το Skype μου τότε είναι που θα χάσω επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους. Άλλα είναι τα προβλήματα των s.m. για μένα.
  -back to the past-Πάιρνω τους ανθρώπους του γραφείου σου και τους βάζω να δουλεύουν σε ένα χωράφι (και εσένα μαζί) θεωρείς ότι θα ανταλλάξετε πολλές κουβέντες; Από την κούραση όχι απλά δεν θα μιλάς σε κανέναν αλλά θα έχεις τόσα νεύρα και θα ονειρεύεσαι το κλιματιστικό του γραφείου σου.
  Συμφωνώ γενικά με αυτά που λες απλά θεωρώ ότι αυτό νομίζω ότι αυτό το νομίζουμε ότι επικοινωνούμε είναι λίγο υπερβολικό.
  Αν θες να επικοινωνίσεις βρίσκεις τον τρόπο.

  Μου αρέσει!

 2. George Orfanakis (@G_Orfan) 9 Μαΐου, 2014 στο 04:52

  Σαν ένα άτομο το οποίο έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενεργός χρήστης των socia media – στα όρια του εθισμού ίσως – αντιλαμβάνομαι πλήρως τα περισσότερα από αυτά που λες. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως παρουσιάζεις το πρόβλημα στον υπερθετικό του βαθμό, προσπαθώντας ίσως έτσι να αφυπνίσεις τον κόσμο γύρω από την σημερινή κατάσταση.
  Κατά την άποψη μου δύσκολα κάποιος θα οδηγηθεί στην απομόνωση αποκλειστικά εξαιτίας ενός social medium. Το facebook ή το twitter θα δράσει καταστροφικά μόνο αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες (χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανασφάλειες, φοβίες κτλ). Το άτομο επιλέγει να κλειστεί στο καβούκι του και να κουκουλώσει το πρόβλημα του. Tα social media λειτουργούν σαν μέσο απομόνωσης δηλαδή, χωρίς να είναι η αιτία. Θα μπορούσε στη θέση των social media να ήταν η τηλεόραση, το playstation ή καποιο PC game ας πούμε.. Γενικά αν κάποιος θέλει να αποφύγει τους ανθρώπους και την έκθεση του εαυτού του που τόσο τον τρομάζει θα βρει τον τρόπο!
  Πιο πολύ πρέπει να μας προβληματίζουν οι αιτίες για τις οποίες όπως λες έχουμε κόψει την καλημέρα (υπερβολή νομίζω) ή δουλεύουμε όλη μέρα χωρίς να ανταλλάσουμε μια κουβέντα με τον διπλανό (και αυτό υπερβολή).
  Πάει μακριά η κουβέντα αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο τα social media που δημιουργούν το πρόβλημα, όσο ο καπιταλισμός που μας έχει κάνει να ζούμε μέσα στη μιζέρια και στη βία. Δεν μιλας με τον διπλανό σου το ίδιο εύκολα όταν τρέχεις σαν τον Βέγγο, ούτε ξεστομίζεις την «καλημέρα» το ίδιο εύκολα όταν ξέρεις πως σε περιμένουν 10 ώρες σκληρής δουλειάς που θα ανταμειφθούν με ελάχιστα χρήματα.

  Μου αρέσει!

 3. Azargled 9 Μαΐου, 2014 στο 10:46

  Σωστό το άρθρο, σε γενικές γραμμές αυτή είναι η αλήθεια στην εποχή μας. Ήθελα επίσης να συμφωνήσω και με το φίλο Γιώργο περί καπιταλισμού και εξοντωτικών ρυθμών του Δυτικού (και όχι μόνο) κόσμου – όταν έχεις την κουλτούρα του καταναλωτή και του υλιστή, γίνεσαι περισσότερο παρτάκιας και αυτό έχει επιπτώσεις και στην επικοινωνία, αφού σαν ύψιστη αξία βάζεις την απόκτηση όλο και πιο πολλών «αγαθών», ζώντας στο δικό σου κόσμο (αυτό το τελευταίο με την κακή έννοια).

  Μου αρέσει!

 4. Πελοπίδας Νικολόπουλος 9 Μαΐου, 2014 στο 20:39

  Όντως στο άρθρο έβαλα μια δόση υπερβολής είναι η αλήθεια για τον λόγο όμως που ανέφερε παραπάνω ο Γιώργος για κάποια αφύπνιση και γενικότερα για την απομάκρυνση από την πλήρη εξάρτηση. Σαφέστατα και δεν εννοούσα την απόρριψη της οποιασδήποτε χρήσης, ίσα ίσα έχοντας κάνει και ερασμους πλέον κρατώ επαφή με άτομα μόνο μέσω διαδικτύου καθώς δεν έχω άλλο τρόπο επικοινωνίας. Για το κινητό βέβαια ούτε λόγος καθώς πλέον είναι όντως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, γι αυτό και δεν αναφέρθηκα καθόλου στο κινητό. Πάντως όσον αφορά το θέμα της επικοινωνίας θα ήθελα να επιμείνω και για αυτόν το λόγο έγραψα ότι δεν είναι μόνο στη δουλειά αλλά γενικότερα στην καθημερινότητά μας, για παράδειγμα παλιότερα που οι άνθρωποι δούλευαν σε πιο εξοντωτικούς ρυθμούς σε χειρονακτικές εργασίες στα χωράφια οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια ήταν πολύ πιο σταθερές και δυνατές. Όντως θα πρέπει να μας προβληματίσουν τα αίτια αλλά και άλλα προβλήματα των s.m. και είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους γράφτηκε το άρθρο για να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος όπως και έγινε! τελειώνοντας, όπως λέει και ο Blackdog αν θες να επικοινωνήσεις βρίσκεις τον τρόπο σίγουρα, απλά δεν είμαι σίγουρος αν επιθυμούμε την ουσιαστική επικοινωνία

  Μου αρέσει!

 5. Ανώνυμος 13 Μαΐου, 2014 στο 15:56

  Η κριτική που ασκείται στο άρθρο είναι λιγο επιφανειακή,νιώθω κατά κάποιο τρόπο οτι πρέπει να το υπερασπιστώ.Σίγουρα η σαθρότητα των επιχειρημάτων είναι έκδηλη καθώς στηρίζονται σε επιφαινόμενα (φετίχ των κοινωνικων δικτύων),αλλά συμβάντα του πολιτισμού μας προσδιορίζονται.Η αλήθεια που προϋποθετει την αναφορα υπάρχει,το κείμενο ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να συνδεθεί με ενα βασικό γνώρισμα της παράδοσης μας:την εναντίωση στην τεχνική,τον νέο λόγο του ολοκληρωτισμού (γενικά μιλώντας) που στοιχειώνει κάθε προσπάθεια του πόθου μας για ύπαρξη και της ανθρωπινότητας που μας συνιστά

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: