Η κρίσιμη στιγμή πριν από το τέλος του κόσμου

101

Η κωμωδία επιστημονικής φαντασίας The World’s End (2013) του Έντγκαρ Ράιτ είναι η τρίτη και τελευταία ταινία της «Τριλογίας του κορνέτου». Στην πρώτη ταινία της τριλογίας (Το ξύσιμο των νεκρών, 2004) ο Ράιτ διακωμωδούσε τις ταινίες με ζόμπι. Στη δεύτερη ταινία (Καυτοί και άσφαιροι, 2007) διακωμωδούσε τις αστυνομικές ταινίες δράσης. Τώρα, με το Τέλος του κόσμου, διακωμωδεί τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και μάλιστα τις αποκαλυπτικές ταινίες και τις ταινίες καταστροφής. Πέντε παιδικοί φίλοι συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια, με σκοπό να επιστρέψουν στη μικρή πόλη που γεννήθηκαν και να ολοκληρώσουν ένα pub crawl που είχαν αφήσει στη μέση στο παρελθόν. Το σχέδιό τους είναι να πιουν μπύρες σε έντεκα κατά σειρά παμπ και να ολοκληρώσουν τη νυχτερινή περιπέτειά τους στη δωδέκατη παμπ, που ονομάζεται «Τέλος του κόσμου».

Καθώς η ταινία εξελίσσεται, θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα για τους χαρακτήρες των πέντε ηρώων μας. Οι αναμνήσεις και τα τραύματα της παιδικής τους ηλικίας θα ξαναζωντανέψουν, θα επιστρέψουν πρόσωπα απ’ το παρελθόν, θα φανερωθούν μυστικά, θα αναζωπυρωθούν έρωτες. Κυρίως όμως θα αποκαλυφθεί ότι πίσω απ’ τη φαινομενική αμεταβλητότητα της μίζερης γενέτειράς τους έχει συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή: οι γνωστοί συγγενείς και φίλοι του παρελθόντος δεν είναι πια άνθρωποι αλλά ρομπότ. Μια ανώτερη, εξωγήινη δύναμη έχει κλωνοποιήσει τους κατοίκους της πόλης και τους έχει αντικαταστήσει με τους «κενούς», τεχνητά όντα χωρίς συναισθήματα, χωρίς πάθη, χωρίς προσωπικότητα. Καθώς οι ήρωές μας πλησιάζουν στο «Τέλος του κόσμου», καταλαβαίνουν πως έρχεται πράγματι το τέλος του κόσμου.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο της πλοκής, όταν οι πέντε φίλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι πρόκειται να συμβεί, βρίσκονται ενώπιον ενός διλήμματος: Να φύγουν εσπευσμένα, με όποιον τρόπο μπορούν, για το Λονδίνο, όπου έχουν αφήσει τις οικογένειές τους, ή να συνεχίσουν να πίνουν μέχρι να ολοκληρώσουν επιτέλους αυτό το ημιτελές pub crawl; Αντίθετα λοιπόν απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, αποφασίζουν να πάνε στην επόμενη παμπ και να συνεχίσουν να πίνουν μέχρι τελικής πτώσεως. Ιδού λοιπόν η κρίσιμη στιγμή λίγο πριν απ’ το τέλος του κόσμου:

Γιώργος Πινακούλας

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: