Το «ξεκλείδωμα» του ταλέντου

Όλοι ξέρουμε κάποιους «ταλαντούχους» ανθρώπους, οι οποίοι –μαζί με συνεχή σκληρή δουλειά φυσικά– διέπρεψαν σε κάποιο τομέα, είτε στον αθλητισμό, είτε στις επιστήμες, είτε οπουδήποτε. Εν ζωή ή όχι, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κατάφεραν να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους, κάποιες φορές με σχετικά ευνοϊκές συνθήκες, κάποιες άλλες φορές με πολλές μπόρες και καταιγίδες. Κάποιοι (οι περισσότεροι ίσως) σε αρκετά μικρή ηλικία, κάποιοι αργότερα. Συνήθως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η παρακίνηση (στα αγγλικά motivation), που πάντα πηγάζει από το πάθος να προχωρήσεις σε κάτι, με άλλα λόγια το πόσο παθιασμένα σου αρέσει κάτι. Αυτό οδηγεί στην επιμονή και υπομονή (preseverance), ώστε να καρποφορήσει η δουλειά, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες και αποτυχίες. Και φυσικά, παίζει ρόλο και το φυσικό ταλέντο όταν μιλάμε για τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις, χωρίς όμως να είναι από μόνο του ο κύριος παράγοντας.

Όμως, έχετε σκεφτεί ότι πολλές φορές, κάποιες περιπτώσεις ταλέντων που μπορεί να τις θεωρούμε «δεδομένες», ξεκίνησαν μάλλον… τυχαία; Δηλαδή από κάποια συγκυρία που μπορεί από μόνη της να μην είχε ιδιαίτερη σημασία αλλά έδωσε την αρχική σπίθα; Αυτή η παρατήρηση έχει αρκετό ενδιαφέρον πιστεύω. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφορμή είναι κάτι «αρνητικό» όπως μια ασθένεια. Ας δούμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις.

– Bobby Fischer (1943-2008), σκακιστής παγκόσμιας εμβέλειας
Κατά το κείμενο της πηγής, τα ξεκινήματα στην ενασχόλησή του με το σκάκι προέκυψαν από ένα τυχαίο γεγονός. «Όσο και να φαίνεται περίεργο ο Φίσερ μπορεί να μην γινόταν ποτέ σκακιστής εάν δεν χώριζαν οι γονείς του. Η μητέρα του αναγκάστηκε να βρεί και δεύτερη δουλειά με αποτέλεσμα η μικρή του αδερφή Τζόαν που τον πρόσεχε στο σπίτι για να βρει κάποιο τρόπο να τον απασχολεί του έμαθε τις κινήσεις των σκακιστικών κομματιών.» [1]

– Muhammad Ali (1942-), διαβόητος πυγμάχος
Σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο [2], ο μικρός Ali αποφάσισε να γίνει μάχιμος, μετά από προτροπή ενός αστυνομικού, στον οποίο είχε καταφύγει επειδή του είχαν κλέψει το ποδήλατο και ήθελε να τιμωρήσει τον κλέφτη («Well, you better learn how to fight before you start challenging people», του είπε ο αστυνομικός, δηλαδή του έδωσε το ερέθισμα να αποκτήσει τεχνική ώστε να μπορεί να νικάει σε μάχες δρόμου τους αντιπάλους του). Οπότε, η κλοπή του ποδηλάτου ουσιαστικά τον βοήθησε να αρχίσει τη μεγάλη του πορεία… «ουδέν κακόν αμιγές καλού» δηλαδή.

– Henry Ford (1863-1947), επιχειρηματίας και καινοτόμος επιστήμονας
Ο Henry Ford βοήθησε ιδιαίτερα στη μαζική εξάπλωση του αυτοκινήτου. Ο μικρός Henry αρχικά βοηθούσε σε μια οικογενειακή φάρμα στο εξοχικό (περιοχή Michigan, στην Αμερική), έχοντας παραστάσεις κυρίως από αγροτικές δουλειές. Ο πατέρας του αρχικά τον προόριζε για αγρότη, όμως όταν δέχτηκε ένα ρολόι χεριού σαν δώρο, άρχισε να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για καθετί μηχανικό. Οπότε, ακόμα και στη φάρμα που δούλευε επικεντρωνόταν κυρίως στους αυτοματισμούς και γενικά στο πώς θα μπορούσε ο μόχθος να απλοποιηθεί με τη βοήθεια μηχανών [3]. Σίγουρα ένα απλό πράγμα όπως το ρολόι έπαιξε το ρόλο του στην καριέρα αυτού του ανθρώπου –σε συνδυασμό βέβαια με τη μεγάλη του περιέργεια– που κατασκεύασε μερικά από τα πρώτα, πολύ σημαντικά μοντέλα στις αρχές του 20ού αιώνα.

– Alan Brown, σύγχρονος ζωγράφος
Αυτή είναι μια σίγουρα λιγότερο γνωστή περίπτωση, αλλά σίγουρα αξίζει προσοχής. Στο [4] περιγράφει πώς ο τύπος αυτός βρήκε στην ηλικία λίγο μετά τα 40, το ταλέντο του στη ζωγραφική, παρόλο που δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με το εν λόγω θέμα ούτε πρακτικά αλλά ούτε και θεωρητικά. Όταν βρισκόταν στην εντατική ενός νοσοκομείου για αρκετό καιρό, λόγω σοβαρής περίπτωσης εγκεφαλικού, είχε την προτροπή από μια νοσοκόμα να ασχοληθεί με την τέχνη, γιατί θα τον βοηθούσε στην κατάσταση του βρισκόταν. Ενώ στην αρχή του φάνηκε αστείο γιατί δεν είχε ασχοληθεί ποτέ ξανά, προσπάθησε να κάνει μια ζωγραφιά μιας φωτογραφίας που του έδειξε με το σκύλο της. Παραδόξως, τα κατάφερε αρκετά καλά, και όταν βγήκε από το νοσοκομείο έκανε μαθήματα ζωγραφικής, άρχισε να φτιάχνει δικά του έργα, και με τον καιρό έγινε παραγωγικός ανοίγοντας δικιά του γκαλερί τέχνης.

– H.P. Lovecraft (1890-1937), κορυφαίος συγγραφέας τρόμου
Δεν έχει να κάνει ακριβώς με κάποιο τυχαίο μεμονωμένο γεγονός, αλλά το ότι ο μικρός Howard ήταν συνέχεια πολύ ασθενικός και περνούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της νεαρής του ζωής στο υπερπροσταστευτικό περιβάλλον του σπιτιού του –πέρα από κάποιες άλλες οικογενειακές τραγωδίες που πέρασε επίσης– τον βοήθησε στο να έχει άπλετο χρόνο για προσωπική μελέτη πολλών συγγραφέων (του άρεσαν ιδιαίτερα οι δουλειές του Edgar Allan Poe) και εντατική συγγραφή [5], ώσπου αργότερα είχε πολύ υλικό για να εκδώσει σε «περίεργα» περιοδικά της εποχής (π.χ. Weird Tales) και να γράψει τα gothic αριστουργήματα τρόμου για τα οποία είναι γνωστός, με τη δική του κοσμολογία.

Ίσως γνωρίζετε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, μεγάλης εμβέλειας ή και μικρότερες. Το δίδαγμα είναι, ότι καλό είναι να προσέχουμε τυχόν αφορμές που μπορεί να μας παρακινήσουν να «ξεκλειδώσουμε» κάποιο ταλέντο (ή ακόμα και κάποια ικανότητα, πιο «ερασιτεχνικά»), το οποίο μπορεί κιόλας να αγνοούσαμε πιο πριν. Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, εφόσον δεν μας ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός βέβαια, αλλά γενικά η αξιοποίηση του δυναμικού μας. Είναι αυτό που λένε οι Άγγλοι «being at the right place at the right time»… και μπορεί φυσικά να γενικευτεί και για πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως από το πώς δημιουργήθηκε μια μεγάλη μπάντα ή το πώς ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι γνωρίστηκε. Μακάρι να δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή σε τέτοιες περιπτώσεις –ακόμα και αυτές που μπορεί να είναι γενικά αρνητικές– ώστε να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο! Ποιος ξέρει, ίσως μέσα σας κρύβεται κάποιο ταλέντο που μέχρι πρότινος το αγνοούσατε και περιμένει την κατάλληλη σπίθα για να ξεκλειδωθεί…

Πηγές
[1] http://www.greekchess.com/essp/bobby.htm
[2] http://www.biography.com/people/muhammad-ali-9181165
[3] http://entrepreneurship.answers.com/successful-entrepreneurs/successful-company-founders-a-biography-of-henry-ford
[4] http://www.malverngazette.co.uk/news/10189452.Alan_s_art_talent_was_discovered_after_his_stroke/
[5] http://www.biography.com/people/hp-lovecraft-40102

Spiros Katsas (@Azargled)

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: